Hongaarse premier Orban ziet “mogelijke oplossingen” voor discussie rond Europese meerjarenbegroting

Bron © BELGA

De Hongaarse premier Viktor Orban Foto: REUTERS

De Hongaarse premier Viktor Orban is overtuigd dat de impasse rond de Europese meerjarenbegroting en het coronaherstelfonds opgelost kan worden. “Er zijn tal van mogelijke oplossingen, het is gewoon een kwestie van politieke wil”, zei Orban vrijdag op de Hongaarse openbare radio.

Samen met Polen stelde Hongarije begin deze week een veto tegen de meerjarenbegroting en het coronaherstelfonds omdat de twee landen niet kunnen instemmen met een mechanisme dat de uitkering van fondsen koppelt aan het respect voor de rechtsstaat.

LEES OOK. Europa op zoek naar een compromis: hoe deblokkeer je 1.800 miljard euro? (+)

Het manoeuvre van Boedapest en Warschau zorgt voor veel deining in de Europese instellingen en de hoofdsteden van de lidstaten, want alles samen wordt daardoor meer dan 1.800 miljard euro geblokkeerd waarmee de Europese Unie de komende jaren de economie wil herlanceren na de coronacrisis.

“Zo werkt dat”

Een videoconferentie van de staatshoofden en regeringsleiders leverde donderdagavond zoals verwacht nog geen doorbraak op, maar Orban gaat ervan uit dat de kwestie geregeld kan worden. “De gesprekken gaan voort en op het einde zullen we een akkoord bereiken, zo werkt dat normaal gezien”, zei Orban.

LEES OOK. “Hallo dictator”, grapte Juncker. Vijf jaar later ligt Viktor Orban weer op ramkoers met Europa (+)

Volgens een peiling van Euronews vindt 57 procent van de Hongaren die zich een mening hebben gevormd dat het veto een slechte beslissing is, of dat ze het raden hebben naar de redenen ervan.

Onder vuur

De Hongaarse en Poolse regeringen vrezen dat het mechanisme een gepolitiseerd wapen zal worden dat tegen hen gebruikt zal worden. Beide landen liggen al jaren onder vuur omdat ze de rechtsstaat en andere fundamentele waarden met voeten zouden treden. Ze hebben geen blokkeringsminderheid om de goedkeuring van het mechanisme tegen te houden, daarom blokkeren ze de meerjarenbegroting en het herstelfonds.

LEES OOK. Waarom Hongarije en Polen het Europese corona-noodfonds gijzelen: “Poging tot chantage” (+)

Met zijn manoeuvre blokkeert Orban echter ook de fondsen voor Hongarije zelf, een grote netto-ontvanger uit de Europese begroting. De nationalistische premier maakt zich echter sterk dat Hongarije ook zonder Europese steun de geplande projecten kan realiseren. “We kunnen ook zonder Brussel leningen krijgen. In tegenstelling tot in 2008 heeft de Hongaarse economie nu een solide basis”, zei hij.

Door jvh
AANGERADEN