Luc (51) kwam dodelijk ten val door glibberige modder, boer riskeert celstraf omdat hij rijbaan niet proper maakte

Boer Jan C. (links), motorrijder Luc Bogaerts (rechts). 

Boer Jan C. (links), motorrijder Luc Bogaerts (rechts). ©  ATB - RR

Een bietenboer uit Lubbeek riskeert drie maanden cel met uitstel en drie maanden rijverbod omdat hij tijdens de oogst een gigantische modderstrook op de weg achterliet. Motorrijder Luc Bogaerts (51) kwam daardoor drie jaar geleden zwaar ten val en stierf. “Wij willen geen monster van de boer maken. Maar de rijbaan moest proper zijn”, klinkt het bij de nabestaanden.

Alain Trappeniers en Marc Klifman

Een bijzonder proces voor de politierechtbank in Leuven vrijdag. Bietenboer Jan C. uit Lubbeek moest er zich verantwoorden voor onopzettelijke doodslag op Luc Bogaerts uit Tienen. De motard overleed op 25 november 2017 toen hij iets na 21 uur na zijn werk bij een Tiens voedingsbedrijf op weg naar zijn vriendin was. Hoewel hij helemaal niet snel reed, verloor de vijftiger plots de controle over het stuur en smakte hij langs de kant van de weg tegen een houten afsluiting. Hij overleed aan zijn verwondingen. De val werd veroorzaakt door een glibberige modderstrook op de weg.

 

Bietenboer Jan C. en zijn zoon waren op die plek al een hele dag met twee tractoren bieten aan het wegvoeren van een akker. Bedoeling was dat de zoon afwisselend de bieten zou wegvoeren en de weg zou schoonmaken met een gehuurde borstelmachine. Maar in de praktijk heeft hij dat maar één keer gedaan. ’s Avonds, toen Bogaerts passeerde, was het dus één modderboel op de weg.

Landbouwers zijn nochtans verplicht de rijbaan altijd proper te houden. Ook in volle bietencampagne. De Boerenbond wijst hen er al langer op dat ze voor de rechtbank aansprakelijk kunnen worden gesteld als er een ongeval zou gebeuren.

“Ik begrijp niet dat zoiets is kunnen gebeuren”, sprak de politierechter tegen Jan C. “U huurde een borstelwagen, maar wat is het nut als die u niet direct volgt? In het buitenland worden de banden van vrachtwagens op werven eerst afgespoten vooraleer ze op de weg gaan. Waarom kunnen de boeren dat hier niet doen?”

Jan C. was kort in zijn repliek. “Op de weide hebben we geen water.” Tot onbegrip van de politierechter. “Dan plaatst u toch een citerne!”

De bietenboer haalde “tijdsdruk” en “het weer” aan als oorzaak van het tragische incident. “Mijn cliënt en zijn familie zijn enorm aangedaan door dit ongeval”, probeerde zijn advocaat nog.

De aanklager tilt zwaar aan de feiten en eist drie maanden cel met uitstel voor de boer, en drie maanden rijverbod.

De nabestaanden van Luc Bogaerts hopen vooral op gerechtigheid. “Het was niet de vraag óf er een ongeval zou gebeuren. Wel wannéér dat zou gebeuren. Je gaat ons hier niet horen zeggen dat meneer een monster is. We weten dat hij dit niet gewild heeft. Maar we hebben wel onze papa verloren.”

Uitspraak volgende maand.

LEES OOK

Nu in het nieuws