NMBS wil abonnementen na corona niet verlengen

Foto: MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

Wie een abonnement heeft bij de NMBS, zal dat na de coronacrisis niet verlengd zien. Dat blijkt uit een antwoord van federaal minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo) op een vraag van N-VA-Kamerlid Tomas Roggeman. Nochtans zijn er een pak mensen die hun abonnement de voorbije maanden amper hebben kunnen gebruiken, zegt die laatste.

“De NMBS moet voorzien in een compensatie voor haar reizigers en abonnementhouders en zich aanpassen aan de veranderende mobiliteit”, zegt Roggeman. Hij wijst erop dat het aantal telewerkers verdubbelde tot 35 procent van de werknemers. “Dat zijn meer dan 1,7 miljoen mensen”, zegt hij. “Om van studenten en scholieren nog te zwijgen.”

Hij pleit voor een systeem zoals bij De Lijn, waar een “pauzeknop” bestaat voor de duur van corona. Daardoor verliezen reizigers geen duurtijd van hun abonnement. “Hetzelfde zou moeten gelden voor de twaalfbeurtenkaart”, zegt Roggeman. “Als die binnenlands toerisme moet promoten, dan moet die ook gelden na corona. Anders riskeren we overvolle perrons zodra de toeristische trekpleisters weer opengaan.”

Door agy
AANGERADEN