CD&V wil databank voor lokale stadsleveranciers

Foto: *

Aalst -

CD&V pleit voor een databank van bedrijven en handelaars die geconsulteerd moet worden bij overheidsopdrachten en aankopen door de stadsdiensten.

We zijn nog lang niet verlost van Corona en voor heel wat bedrijven wordt het door de tweede golf opnieuw moeilijk. Om de Aalsterse bedrijven en handelaars extra steun te geven pleit CD&V voor de oprichting van een lokale databank die wordt bijgehouden door de stad Aalst.

Bedrijven en handelaars kunnen zich inschrijven in deze databank. Telkens wanneer de stad een overheidsopdracht of bestelling plaatst, is de stad dan verplicht om deze lijst te consulteren bij hun marktbevraging en bij de voorbereiding van een overheidsopdracht waarbij een onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking gebeurt.

Door de lijst krijgen Aalsterse bedrijven op zijn minst een eerlijke kans om mee te dingen naar bestellingen van de stad Aalst. Daarenboven komt er meer transparantie in de bestellingen.

“Door corona staat het water bedrijven en handelaars aan de lippen”, zegt Vera Van den Broeck. “De Aalsterse bedrijven en handelaars klagen echter dat onze stad vaak geen bestellingen en aankopen doet bij hen. Dit zonder dat er offerte wordt gevraagd terwijl ze dezelfde diensten of producten kunnen leveren tegen een concurrentiële prijs.”

Vorige maand werd de stad genomineerd voor de Winkelhier Award 2020 met het mooie initiatief ‘Koop Lokaalst’ dat ze heeft genomen om de Aalstenaars aan te moedigen voor het plaatselijk winkelen.

“Waar ik het wel moeilijk mee heb, is dat het stadsbestuur zelf niet het goede voorbeeld geeft. Zeker in tijden van corona zou de stad Aalst hierin koploper moeten zijn” voegt gemeenteraadslid Theo Nsengimana toe.

Een goed voorbeeld is de stad Gent die een databank van stadsleveranciers heeft, waarbij de stadsdiensten de lokale bedrijven en handelaars moeten consulteren. Als activiteiten van de handelaar of bedrijf passen bij de aard, omvang en complexiteit van de opdracht is de kans groot dat hij wordt uitgenodigd om een offerte in te dienen. Eerder, op de gemeenteraad, interpelleert CD&V het stadsbestuur om het voorbeeld van de stad Gent zo snel mogelijk over te nemen waarbij de stadsdiensten verplicht worden om bedrijven en handelaars die in de databank opgenomen zijn te consulteren bij hun marktonderzoek en bij de voorbereiding van hun overheidsopdracht.

Door Véronique Van Geit
AANGERADEN
Meest recent