IK LUISTER GENTS. Nee, dit is Ry Cooder niet, maar u mag Tiny Legs Tim wel bellen

 © Klaas Vandromme

GENT -

Podia van muziekcafés en concertzalen blijven onverbiddelijk onbereikbaar voor artiesten en publiek. Maar de Gentse muziekscene laat zich niet zomaar platmeppen. De vorige weken stelden wij hier met HT Roberts, Kosmo Sound en de debuutplaat It Takes A Believer van het duo Nils De Caster en Sara De Smedt al drie Gentse releases voor. Op 27 november komt Call us When It’s Over, de zesde studioplaat van Tiny Legs Tim uit.

In 2019 bracht Tim De Graeve, want zo heet de man in het normale leven, nog maar pas Elsewhere Bound uit. Een plaat waarvoor hij niet enkel een extra blazerssectie inhuurde, maar ook een grafisch kunstenaar aantrok voor het artwork van de vinyl- en cdversie van zijn plaat. Tiny Legs Tim nam die blazerssectie ook mee voor de liveconcerten. Kortom: veel toeters en bellen, en veel mooie muziek.

En toen kwam ze. De pandemie. De lockdown. Gedaan met touren, gedaan met festivals. Gedaan met jamsessies in bluescafé Missy Sippy. Het hakte er in. Bij iedereen die met muziek bezig is. Ook bij Tim De Graeve.

“Eind juni besloot ik om samen met drie muzikanten één weekend door te brengen in de studio’s The Yellow Tape in Gent, waar ik samen met Peter Van De Veire en Frederik Segers ook de mixing van mijn vorige plaat gedaan had. De bezetting is eigenlijk spontaan ontstaan uit de maandelijkse blues- en jamsessies die ik de voorbije 5 jaar in de Missy Sippy in Klein Turkije speelde. Dat deed ik daar met Toon Vlerick (gitaar), Bernd Coene (drums) en Matti (Mattias Geernaert) op bas. In de loop van de jaren voelden wij dat er wel een bepaalde energie tussen ons bestond. Zeker tijdens die jams die soms uitmonden in een nachtelijk optreden tot 3 uur 's morgens “ aldus Tiny Legs Tim.

Een eenvoudige live-opstelling: een mengtafel uit de jaren zestig van vorige eeuw en een 24-track tapemachine. “Al vlug bereikten we in de studio de aanstekelijke flow die we al zo vaak tijdens de nachtelijke jams in de Missy Sippy hadden ervaren.”

Van toeters en bellen is op Call Us When It’s Over geen sprake. Ook niet op vlak van artwork. Het lijkt zelfs dat Tiny Legs Tim in de haast vergat om de naam van zijn band op de cover te zetten. (Want in tegenstelling tot de hoofding van dit artikel staat enkel de titel van de plaat op de hoes, niet de groepsnaam).

Tiny Legs Tim: ‘Van vergetelheid is geen sprake. Ik wilde dat de letters en de woorden alle aandacht kregen. En ook de titel moest in deze tijden echt wel zijn volle gewicht kringen: Call Us When It's Over gaat natuurlijk over de coronacrisis en het feit dat we geen concerten kunnen spelen in volgepakte clubs. Maar het draagt ook de hoop in zich dat dit voorbij gaat en dat we op een dag weer normaal kunnen doen. En wij zullen er dan klaar voor zijn om weer volle bak te gaan spelen.’

Ook voor de sobere uitvoering in kraftkarton is er een goede reden: door alleen maar de titel te vermelden willen we nieuwsgierigheid van de kijker opwekken. Waarover gaat dit? Daarnaast kan de soberheid ook betrekking hebben op de spontane en snelle manier van werken. Geen toeters, geen bellen. Een weekend in de studio, wat micro's en een taperecorder en veel goesting om te spelen, meer was niet nodig om deze plaat te maken. Met een minimum aan middelen, maar de boodschap is duidelijk, dat is gelijklopend met hoe we hebben opgenomen”, aldus Tim De Graeve.

“Het was overigens niet zo evident dat de plaat er na de twee studiodagen ook zou komen. Er was de financiële onzekerheid, het wegvallen van concerten, noem maar op. Artiesten werken dezer dagen met verlies. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan, en de opnames verliepen zo vlot dat we makkelijk aan zes nummers kwamen. Tijdens de zomer kon ik dan toch een aantal optredens doen, en met de hulp van fans die de plaat mee hielpen voorfinancieren door ze al aan te kopen voor ze echt uit was, lukte het dan toch om zowel vinyl als cd te laten maken. Ik kan daar alleen maar dankbaar voor zijn.”

Een toevallige bezoeker die langskwam terwijl Call Us When It’s Over door de klankkasten speelde vroeg mij of ik naar Ry Cooder aan het luisteren was. Dat belooft dus voor Tiny Legs Tim en zijn kompanen. Bel ze gerust om een concert te boeken. Als het voorbij is uiteraard.

Call Us When It’s Over komt uit op 27 november op Sing My Title. LP-CD en digitaal. www.tinylegstim.com

 
Aangeboden door onze partners