Verrassende finale op ATP Finals: Daniil Medvedev zet Rafael Nadal opzij en treft Dominic Thiem in eindstrijd

Bron © BELGA

Foto: EPA-EFE

Een droomfinale Nadal-Djokovic leek in de maak, maar het is helemaal anders uitgedraaid op de ATP Finals. Dominic Thiem (ATP 3) plaatste zich zaterdagmiddag als eerste voor de finale door de Servische nummer 1 van de wereld Novak Djokovic in drie felbevochten sets te verslaan: 7-5, 6-7 (10/12) en 7-6 (7/5). In de avond verraste de Rus Daniil Medvedev (ATP 4) vervolgens het nummer twee van de wereld Rafael Nadal, in drie sets: 3-6, 7-6 (7-4) en 6-3.

Thiem kroonde zich eerder deze week in Londen tot winnaar van de groep ‘London 2020’, met twee zeges tegen een nederlaag. Djokovic werd runner-up in de groep ‘Tokyo 1970’, achter de Rus Daniil Medvedev (ATP 4), die zijn drie poulewedstrijden telkens in twee sets won. De partij tussen Thiem en Djokovic, waarin beide spelers bijzonder aan elkaar gewaagd waren, duurde 2 uur en 57 minuten.

Verrassende finale op ATP Finals: Daniil Medvedev zet Rafael Nadal opzij en treft Dominic Thiem in eindstrijd
Foto: EPA-EFE

Ook Nadal en Medvedev maakten er een slijtageslag van. Nadal won vlot de eerste set, maar moest al snel achtervolgen in de tweede. De Spanjaard vocht terug en kwam op gelijke hoogte, maar in de tiebreak trok Medvedev aan het langste eind. In de derde set ging het gelijk op tot 3-3. Een ware marathon leek in de maak, maar plots brak de veer bij Nadal. Medvedev stoomde in één klap door naar 6-3 setwinst en een bijhorend ticket voor de finale.

De Duitser Alexander Zverev (ATP 7) en Argentijn Diego Schwartzman (ATP 9) overleefden de groepsfase in ‘Tokyo 1970’ niet, net als de Griekse titelverdediger Stefanos Tsitsipas (ATP 6) en Rus Andrey Rublev (ATP 8) in ‘London 2020’.

Thiem schopte het vorig jaar ook tot in de finale, maar botste daarin op Tsitsipas. Djokovic was in het verleden al vijfmaal (2008, 2012, 2013, 2014 en 2015) de beste op de ATP Finals. Twintigvoudig grandslamwinnaar Nadal slaagde er nog nooit in het toernooi te winnen. Twee keer werd hij runner-up. Ook Medvedev jaagt op zijn eerste winst, vorig jaar strandde hij in de groepsfase.

Roger Federer is recordhouder met in totaal zes overwinningen. De 39-jarige Zwitser speelde wegens een blessure niet sinds de hervatting na de corona-onderbreking en keert pas volgend jaar terug op de baan.

Door Maarten Vanhoof, Raf Hermans
    AANGERADEN
    Meest recent