Joe Biden breekt record: nooit eerder kreeg Amerikaanse presidentskandidaat meer stemmen

Foto: AP

Nooit eerder slaagde een presidentskandidaat erin om zoveel stemmen achter zijn naam te krijgen. De teller voor Joe Biden staat intussen op net geen 80 miljoen. 79.823.827 om precies te zijn. Een record in de Amerikaanse geschiedenis. De kloof met zittende president Donald Trump wordt alleen maar groter. Biden telt intussen 6 miljoen voorkeurstemmen meer.

Beide presidentskandidaten boekten spectaculaire scores die uniek zijn in de Amerikaanse kiesgeschiedenis. Dat heeft te maken met de opkomst die in verhouding tot het bevolkingsaantal sinds 1908 niet meer gezien is. Ongeveer 65 procent van alle stemgerechtigden bracht zijn of haar stem uit.

Het aantal voorkeurstemmen geeft niet de doorslag om het presidentschap binnen te halen. Het zijn de kiesmannen, die de kandidaten moeten binnenhalen per staat , die bepalen wie de volgende president van de VS wordt.

Wie het meest aantal voorkeurstemmen in een bepaalde staat haalt, pakt meteen alle kiesmannen van die staat. Biden heeft er intussen 306, Trump 232.

LEES OOK. Ook als Donald Trump verkiezingsnederlaag niet toegeeft, gaat Twitter alle officiële presidentiële accounts op 20 januari overdragen aan Joe Biden

Het tellen van de stemmen loopt intussen gewoon door. Donald Trump heeft zijn verlies ook nog altijd niet toegegeven. Wel integendeel. De Amerikaanse president doet er alles aan om de verkiezingsuitslag naast zich neer te leggen. Maar in de rechtbank valt hij keer op keer bot.

LEES OOK. Rechter noemt juridische claim van Donald Trump om de verkiezingsuitslag omver te werpen “het monster van Frankenstein”

AANGERADEN
Meest recent