John Kerry komt in regering Biden

 

 ©  AFP

Bron: BELGA

De verkozen president Joe Biden zal Antony Blinken, die nog diende onder oud-president Barack Obama, benoemen tot minister van Buitenlandse Zaken. John Kerry wordt de speciale vertegenwoordiger voor het klimaat. Biden zal ook Alejandro Mayorkas benoemen op Binnenlandse Veiligheid. Dat blijkt maandag uit een perscommuniqué.

“Wij mogen geen tijd verliezen als het om onze nationale veiligheid en buitenlands beleid gaat”, aldus Biden. “Ik heb nood aan een ploeg die van de eerste dag al bereid is me te helpen om Amerika’s plaats aan het hoofd van de tafel te heroveren, de wereld te verenigen voor de grote uitdagingen waarvoor we staan, en onze veiligheid, onze welvaart en onze waarden te promoten”, schreef de Democratische aankomend president in een communiqué. “Die mensen hebben zoveel ervaring en hebben zoveel crisissen meegemaakt, het zijn ook vernieuwers en mensen met ideeën.”

Blinken is een veteraan van de diplomatie en was een topfunctionaris in nationale veiligheid. Hij geldt als voorstander van multinationale samenwerking en is al bijna twintig jaar adviseur van Biden.

Dat Kerry, die onder Obama minister van Buitenlandse Zaken is geweest, klimaatsgezant wordt, toont aan welk belang de vroegere adjunct van Obama aan het klimaatdossier hecht. Kerry zal ook zetelen in de Nationale Veiligheidsraad.

Charles Michel

Intussen heeft de Europese Raadsvoorzitter Charles Michel de verkozen Amerikaanse president Joe Biden uitgenodigd voor een speciale top in Brussel volgend jaar. “Laat ons een sterke alliantie tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten heropbouwen”, zo verklaarde hij na afloop van een telefoongesprek met Biden.

“In een veranderende wereld zal ons partnerschap belangrijker dan ooit zijn om onze burgers te beschermen, onze economieën te herlanceren, de opwarming van de aarde te stoppen en een veiligere wereld te maken. De EU en de VS zullen altijd meer impact hebben wanneer ze samen optrekken”, zei Michel in een mededeling.

Michel nodigde Biden uit om in 2021 naar Brussel af te reizen voor een top met de staatshoofden en regeringsleiders van de 27 lidstaten. “De EU is klaar om samen met de VS de meest dringende uitdagingen aan te gaan: de coronapandemie, het economisch herstel, klimaatverandering, veiligheid en multilateralisme”, luidt het.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten