Een “klimaat-tsaar”, een voormalige vluchteling en een pak ervaren rotten: team rond Joe Biden krijgt vorm

Foto: AFP

Het team rond de verkozen Amerikaanse president Joe Biden krijgt vorm. Alejandro Mayorkas, die als kind uit Cuba vluchtte naar de VS, wordt minister van Binnenlandse Veiligheid. En oud-minister John Kerry wordt “klimaat-tsaar” en zal alles wat te maken heeft met de klimaatverandering onder zijn hoede krijgen.

“Binnenkort hebben de Verenigde Staten een regering die de klimaatcrisis behandelen als de bedreiging voor onze nationale veiligheid die de crisis is.”

Met de voormalige minister van Buitenlandse Zaken John Kerry heeft de verkozen Amerikaanse president Joe Biden een “klimaat-tsaar” aangesteld die zich als speciaal gezant voor het klimaat zal ontfermen over alles wat met de klimaatverandering te maken heeft.

Een “klimaat-tsaar”, een voormalige vluchteling en een pak ervaren rotten: team rond Joe Biden krijgt vorm
John Kerry Foto: AP

Kerry is een ervaren rot: hij was tussen 2013 en 2017 minister onder Barack Obama. Het team van Biden krijgt zo stilaan vorm. De lijn is duidelijk: Biden kiest voor ervaring, diplomatie en overleg. ““Wij mogen geen tijd verliezen als het om onze nationale veiligheid en buitenlands beleid gaat”, zegt Biden. “Ik heb nood aan een ploeg die van de eerste dag al bereid is me te helpen om Amerika’s plaats aan het hoofd van de tafel te heroveren.”

Minister van Buitenlandse Zaken wordt Antony Blinken, die ook nog diende onder oud-president Barack Obama. Alejandro Mayorkas komt dan weer aan het hoofd op Binnenlandse Veiligheid. Met die verrassende keuze komt voor het eerst een latino aan het hoofd van die dienst. Mayorkas werd geboren in Cuba, zijn ouders vluchtten naar de VS om te ontkomen aan het regime van Fidel Castro.

Een “klimaat-tsaar”, een voormalige vluchteling en een pak ervaren rotten: team rond Joe Biden krijgt vorm
Alejandro Mayorkas. Foto: Photo News

“Toen ik jong was, waren de Verenigde Staten een toevluchtsoord voor mij en mijn familie. Nu zal ik de veiligheid van alle Amerikanen bewaken en van zij die op de vlucht zijn voor vervolging, en zij die een beter leven zoeken voor zichzelf en hun familie”, zegt Mayorkas.

Linda Thomas-Greenfield wordt ambassadeur bij de Verenigde Naties en Avril Haines wordt de eerste vrouw die als directeur van de nationale inlichtingendienst DNI de verschillende inlichtingendiensten zal coordineren.

De taak van Nationale Veiligheidsadviseur zal aan Jake Sullivan toekomen.

De namen die Biden bekend heeft gemaakt, zijn nominaties. De Senaat moet hun aanstelling nog goedkeuren. Dat belooft nog een moeilijke klus te worden. De Republikeinen hebben op dit moment nog de meerderheid van de zetels in handen. Op 5 januari worden nog twee senatoren verkozen in de staat Georgia die uitsluitsel zullen brengen over wie de meerderheid haalt. Bovendien heeft huidig president Donald Trump de overwinning van Joe Biden nog altijd niet erkend.

LEES OOK. Het plan-B van Trump: zijn advocaten en partijgenoten haken af, zelf geeft hij nog niet op.

Door Tom Le Bacq
AANGERADEN
Meest recent