RECEPT. Balletjes en groentes op z’n Grieks

Foto: Vier

Elke dag maken chocolatier Dominique Persoone en stylist Jani Kazaltzis een nieuw recept klaar in het programma ‘Cook ensemble’. Deze keer op het menu: balletjes en groentes op z’n Grieks.

Nodig

Balletjes

• 300 g lamsgehakt (of gemengd gehakt)

• 1 sjalot

• 30 g pijnboompitten

• 1 ei

• een scheut olijfolie

• peper en zout

Aubergine & feta

• 1 aubergine

• 100 g Griekse feta (kaas)

• verse of gedroogde oregano

• een beetje honing

• een scheut olijfolie

Groentesaus

• 1 courgette

• 2 sjalotten

• 2 tenen knoflook

• 50 g groene olijven (ontpit)

• 2 el tomatenpuree

• 1 el kappertjes

• 1 kl suiker

• een scheut water

• verse of gedroogde oregano

• peper & zout

Griekse pasta

• 200 g orzo (Griekse pasta)

• een scheut olijfolie

• peper & zout

Bereiding

Balletjes

• snipper de sjalot

• meng het (lams)gehakt met ei, fijne sjalot, peper en zout

• kneed er de pijnboompitten doorheen

• rol het vleesmengsel tot balletjes van zo’n 3 cm diameter

• bak ze goudbruin in een hete pan met een scheut olijfolie

Groentesaus

• snij de courgette ongeschild in dobbelsteentjes

• snipper de sjalotten fijn en snipper (of crush) ook de tenen knoflook

• halveer de pitloze olijven

• verhit een scheut olijfolie in een pot of diepe pan en stoof de sjalotsnippers en de knoflook kort

• voeg de blokjes courgette toe en stoof al roerend tot ze beetgaar zijn

• voeg tomatenpuree toe, de halve olijven en de kappers, en bak een paar minuten al roerend

• roer er een snuif suiker doorheen en voeg een scheutje water toe

• kruid naar smaak met wat zout, peper (of cayennepeper) en oregano

Aubergine en feta

• zet de ovengrill op

• snijd de aubergine in ronde plakken van ongeveer 1 cm dik

• verhit een scheut olijfolie in een pan en leg er de ronde plakken aubergine in

• kruid met wat oregano, bak de schijven lichtbruin langs beide zijden en voeg tussendoor wat extra olijfolie toe

• zet het vuur zachter en verkruimel feta over de plakken groente

• laat alles nog even garen en stapel dan telkens 3 plakjes aubergine met feta bovenop elkaar

• knijp er een beetje honing over en karameliseer de torentjes kort onder de hete grill

Orzo (Griekse pasta)

• breng water aan de kook met een snuif zout

• kook de orzo gaar zoals aangegeven op de verpakking (ong. 10-12 minuten) en giet af door een vergiet

• roer een scheutje olijfolie door de Griekse pasta en kruid met peper en zout

‘Cook ensemble’, elke weekdag om 18.45 uur op VIER.

Door flb