Poolse Vogue krijgt heel wat positieve reacties op bijzondere cover

 

 ©  Vogue Polska

De Poolse editie van Vogue pakt uit met een opmerkelijke cover. Daarop prijkt model en activist Anja Rubik met op haar wang een rode bliksemschicht, het symbool voor de protesten tegen de ban op abortus in het land. Het gebeurt maar zelden dat een foto op de frontpagina van het magazine er eentje is met een politieke lading.

flb

Al wekenlang wordt in Polen geprotesteerd tegen de inperking op het recht op abortus. Dat zou door de nieuwe wet enkel nog mogelijk zijn als het leven van de vrouw in gevaar is of na verkrachting. De straten stroomden vol met honderdduizenden mensen voor de grootste betogingen van de laatste decennia in het land en de wet werd tijdelijk in de koelkast gestopt. Maar het gevaar is nog niet helemaal geweken en ook de Poolse editie van Vogue laat nu van zich horen.

Op de cover van het nieuwe nummer prijkt Anja Rubik met onder haar de titel De kracht van vrouwen. Op de wang van het model staat een rode bliksemschicht, het symbool van de protestbeweging. “Alles wat de Poolse vrouwen aanbelangt, gaat ook ons aan”, klinkt het in een statement van de redactie. “Dat is al zo sinds ons eerste nummer en zal altijd zo blijven. Daarom hebben we aan supermodel - en vandaag vooral activist - Anja Rubik gevraagd om onze cover te sieren. Ze werd gefotografeerd met de symbolen die onze miljoenen landgenotes na aan het hart liggen. We staan aan jullie kant.”

“Belangrijkste foto uit carrière”

Rubik, die op 37-jarige leeftijd al een indrukwekkende carrière achter de rug heeft als model voor onder andere Fendi, Saint, Laurent en Chloé, deelde zelf ook de cover op haar Instagram en noemt het er “de belangrijkste en meest persoonlijke frontpagina en portret uit mijn loopbaan”. “Dit moment zal de Poolse maatschappij nog jarenlang beïnvloeden. Voortplantingsrechten zijn mensenrechten. Ze geven ons de garantie op de vrijheid om keuzes te maken over ons leven, lichaam, gezondheid en toekomst.”

De Instagramposts van zowel Vogue als Rubik konden in enkele uren tijd al op tienduizenden likes rekenen. Ondertussen werd ook nog een tweede cover vrijgegeven waarop het model helemaal naakt gaat, enkel omringd door de rode rook van een kleurbom. Ook al een symbool van het protest.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

LEES OOK