Fietsersbond: “In de zomer om de vijf dagen een dodelijk fietsongeval”

Bron © BELGA

Themabeeld Foto: Shutterstock

In de maanden juli, augustus en september zijn in Vlaanderen zeventien fietsdoden gevallen, het hoogste aantal sinds 2014. Dat blijkt dinsdag uit de verkeersbarometer van verkeersinstituut Vias. “Om de vijf dagen kwam er dus een fietser om in het verkeer”, zegt de Fietsersbond. “Het is dringend tijd voor een concreet fietsveiligheidsplan in Vlaanderen.”

Uit de verkeersbarometer van Vias voor de eerste negen maanden van 2020 blijkt dat dankzij de coronabeperkingen er 16 procent minder verkeersdoden vielen. Dat geldt echter niet voor fietsers, zeker niet in de zomer, benadrukt de Fietsersbond in een persbericht.

“Niemand kan echt verklaren waarom er afgelopen zomer zeventien fietsdoden vielen”, klinkt het. “Het blijft bij algemene tendensen: zacht weer in september en meer fietsers na de lockdown, dus meer blootstelling aan gevaar.”

Maatregelen

De Fietsersbond pleit daarom voor concrete maatregelen. “Zet fietsveiligheid als topprioriteit in de onderzoeksagenda. Geef organisaties als Fietsberaad (kenniscentrum, red.) een duidelijke opdracht om onderzoek te doen naar oorzaken van ongevallen. Zet fietsveiligheid centraal in de rijopleiding.”

Ook de handhaving, zowel federaal als lokaal, moet een topprioriteit zijn, klinkt het. “Controleer meer waar te snel gereden wordt en waar fietsverkeer gecombineerd wordt met zwaar verkeer.”

Ten slotte pleit de bond er ook voor om versneld werk te maken van de beloofde fietsinfrastructuur. “De Vlaming fietst meer en dat aantal zal blijven stijgen. Alleen zo halen we de modal shift (meer mensen uit de auto krijgen, red.) die in het Vlaams Klimaatakkoord staat.”

Door jvh
AANGERADEN