Club Brugge start in Dortmund met Krmencik in de spits, Balanta krijgt voorkeur op Rits: “Meer diepgang”

Foto: Photo News

Geen Emmanuel Dennis (disciplinair geschorst) dus in de basis bij Club Brugge in Dortmund. Coach Philippe Clement rekent voor de vierde match in Groep F in de Champions League op de Tsjech Michael Krmencik in de spits , met Noa Lang in steun.

In doel staat uiteraard Simon Mignolet. Verdedigers Simon Deli, Odilon Koussounou en Clinton Mata moeten proberen Erling Braut Haaland aan banden te leggen. In het middenveld rekent Clement op het trio Ruud Vormer,Hans Vanaken en Eder Balanta, die de voorkeur krijgt op Mats Rits. Op rechts staat Krépin Diatta, op links Charles De Ketelaere, die op die ongewone positie overtuigde vorige zaterdag tegen KV Kortrijk.

“Privéproblemen Balanta zijn voorbij”

“Krmencik speelt omdat we met hem meer diepgang kunnen creëren”, gaf coach Philippe Clement als uitleg bij zijn keuzes. “Balanta heeft het in het begin van het seizoen moeilijk gehad door privé-omstandigheden en heeft daardoor een tijdje zijn niveau niet gehaald. Dat is een paar weken geleden opgelost en hij is nu weer goed en scherp aan het trainen. Dan moet je hem op een bepaald moment brengen. Hij start daarom in de basis ten koste van Rits, die al veel gegeven heeft de voorbije weken. Dat Rits ook een gele schorsing riskeert, speelt voor een deeltje mee.”

Op de afwezigheid van de disciplinair gestrafte Dennis wilde de coach niet dieper ingaan. Integendeel, hij reageerde nogal geprikkeld op vragen over de Nigeriaanse spits: “Ik wil er niet over uitweiden, want het is voorbij. Dat is iets van gisteren, dat is voorbij. Het is altijd vervelend als er spelers niet beschikbaar zijn, dat is hetzelfde met covid. Het is belangrijk dat het gaat over de jongens die hier zijn, want die verdienen dat het daarover gaat.”

Opstelling Club Brugge: Mignolet; Mata, Kossounou, Deli; De Ketelaere, Balanta, Vormer, Vanaken, Diatta; Lang, Krmencik.

Bij Dortmund staan twee Belgen in de basis: Thomas Meunier en Thorgan Hazard. Axel Witsel start op de bank. Naast hem zit Youssoufa Moukoko. Als de zestienjarige Duitse jeugdinternational mag invallen, is hij de jongste speler aller tijden in de Champions League. Dat record staat momenteel nog op naam van voormalig Anderlecht-speler Celestine Babayaro.

Opstelling Borussia Dortmund: Bürki; Meunier, Akanji, Hummels, Guerreiro; Bellingham, Delaney; Sancho, T. Hazard, Reyna; Haaland.

Voor Club is het sowieso de lastigste wedstrijd in deze groepsfase. Enkele weken geleden werd het 0-3 in Jan Breydel, de eindstand stond toen al na 32 minuten op het bord. Dortmund leidt halverwege de groepsfase met 6 op 9. Lazio (5 ptn) en Club Brugge (4 ptn) volgen in het spoor. Zenit (1 punt) bengelt onderin. Lazio speelt dinsdagavond gastheer voor de Russen.

Door Werner Bourlez
AANGERADEN