‘Eigen kweek’ in Gent en omstreken: man (33) dwingt familie en partners om mee wietimperium uit te bouwen

Foto: Belga

Gent / Assenede / Zelzate / Evergem -

De spilfiguur in een familiebende van wietkwekers werd woensdag door de correctionele rechtbank van Gent veroordeeld tot vijf jaar cel en een boete van 24.000 euro. De man (33) uit Assenede overtuigde - desnoods met dwang- zijn ouders, partners en schoonouders om mee te stappen in zijn wietimperium van verschillende plantages in en rond Gent.

De man uit Assenede bouwde een netwerk van verschillende wietplantages uit in en rond Gent. Alles begon vijf jaar geleden bij hem thuis in Zelzate, waar hij een bescheiden plantage had. De man manipuleerde zijn omgeving en slaagde erin ze te overtuigen om deel te nemen aan zijn illegale activiteiten. Als eerste overtuigde hij zijn ex-schoonvader om in zijn woning een plantage te starten. Daar werden er twintig oogsten uitgevoerd en de man liet zelfs zijn eigen zoon meehelpen.

Ook zijn eigen ouders deden mee aan de criminele activiteiten. Zijn moeder kreeg twee plantages onder haar hoede, waaronder in Evergem. Zijn vader stelde dan weer zijn woning ter beschikking als opslagplaats en hij bevoorraadde andere plantages. Zijn toenmalige partners dwong hij om mee te werken in de plantages. Maar ook oudere mensen die financiële moeilijkheden hadden, werden ingelijfd om hun woning af te staan voor nieuwe plantages.

Codetaal via WhatsApp

Na grondig politiewerk en verschillende telefoontaps kon het netwerk opgedoekt worden. Dat was nodig want de spilfiguur uit Assenede ging voorzichtig te werk. Hij verspreidde de risico’s om aandacht van justitie en politie te vermijden. Communicatie gebeurde in codetaal via WhatsApp. Wie zich vragen durfde te stellen bij zijn activiteiten werd gedwongen om te gehoorzamen.

Andere beklaagden omschreven de man als manipulatief. Hij hield er ook van om te pochen met zijn rijkdom. De man had een zwembad, poolhouse en dure wagen voor de deur. Een schril contrast in vergelijking met de mensen die hij onder dwang tewerkstelde.

Verbeurdverklaring van 250.000 euro

Woensdag viel het doek over deze zaak in de correctionele rechtbank van Gent. Rechter Hans De Waele veroordeelde de spilfiguur tot een celstraf van vijf jaar, waarvan drie jaar effectief en een boete van 24.000 euro. Die was voor de helft met uitstel. Verder legde de Gentse rechtbank een verbeurdverklaring van 250.000 euro op. “Dit bedrag is volgens de rechtbank uw winsten de voorbije vijf jaren.”

Zijn ex-schoonvader kreeg een celstraf van drie jaar, waarvan de helft met uitstel opgelegd. Daarnaast moet de man een boete van 8.000 euro betalen, opnieuw de helft met uitstel en werd hem een verbeurdverklaring van 100.000 euro opgelegd. De mama van de spilfiguur werd veroordeeld tot een celstraf van twee jaar met uitstel. Daarnaast moet ze een boete betalen van 8.000 euro, opnieuw de helft met uitstel en werd een verbeurdverklaring van 33.000 euro opgelegd. Zijn papa kreeg door zijn beperkte rol in deze zaak een opschorting van straf voor vijf jaar.

Andere beklaagden kregen twee jaar tot 18 maanden celstraf opgelegd, volledig met uitstel. Ook moeten ze een beperkte boete betalen en werd hun winst in de drugsfeiten verbeurd verklaard. Ten slotte werden drie beklaagden een werkstraf van 60 uren opgelegd.

Door Simon Dekaezemaker
AANGERADEN