RECEPT. Luie bouillabaisse

Foto: Vier

Elke dag maken chocolatier Dominique Persoone en stylist Jani Kazaltzis een nieuw recept klaar in het programma ‘Cook ensemble’. Deze keer op het menu: luie bouillabaisse.

Nodig

Bouillabaisse

400 g graatloze verse of ontdooide vis naar keuze (bv. pladijsfilet, kabeljauw, heek, wijting, …)

150 g gemengde zeevruchten (vers of diepgevroren)

2 wortelen

2 stengels groene selder

1/2 rode paprika

1 ui

2 tenen knoflook

1 rode chilipeper

2 el tomatenpuree (geconcentreerd)

2 blokjes visbouillon

een scheut olijfolie

peper & zout

Rouille

4 el mayonaise met olijfolie

1 teen look

saffraanpoeder (of enkele draadjes)

cayennepeper

zout

Toast met kaas

½ stokbrood

150 g geraspte kaas (Emmentaler, Gruyère of een mix voor gratin)

1 teen knoflook

scheutjes olijfolie

Bereiding

Luie bouillabaisse

• maak de groenten schoon en snij de wortels, selder, ui en paprika in middelgrote stukken

• plet de tenen knoflook

• verwijder de zaadjes en snipper de chilipeper (of een deel ervan) zeer fijn

• schenk wat olijfolie in een grote pot en verhit

• stoof de groenten enkele minuten in de hete olie en voeg tussendoor de knoflook en de chilipeper toe

• roer er de tomatenpuree door en voeg even later een flinke scheut water toe

• verkruimel de blokjes visbouillon in de soep en laat pruttelen

• snijd de visfilets in hapklare stukken en doe ze in de soep

• laat de soep enkele minuten verder garen, roer regelmatig en voeg indien nodig meer water toe

• proef en kruid (indien nodig) met peper en zout

• voeg kort voor het serveren de mix van zeevruchten toe zodat ze opwarmen, maar niet meekoken

Snelle rouille

• snipper de look zeer fijn of druk de teen door de lookpers

• meng look door de mayonaise (naar smaak)

• voeg een beetje saffraan toe, een bescheiden snuif cayennepeper en een beetje zout

Toast met kaas

• snijd het stokbrood in dikke sneden en druppel er een beetje olijfolie over

• toast de stukken brood goudbruin onder de ovengrill of in een droge pan

• rasp er even over met een teentje gepelde knoflook en strooi er dan een laagje gemalen kaas op

• laat de kaas gratineren onder de ovengrill

‘Cook ensemble’, elke weekdag om 18.45 uur op VIER.

Door flb
AANGERADEN