Dertiger veroordeeld tot vijf jaar cel voor brutale inbraak in Kortenaken

Bron © BELGA

Themabeeld Foto: VRT / YSABEL JONGENEELEN

Kortenaken -

E.V., een dertiger die betrokken was bij een brutale home-invasion in Kortenaken, in februari 2019, is woensdag veroordeeld tot een gevangenisstraf van 5 jaar. De man werd kort na de overval opgepakt en werd door een andere verdachte aangeduid als mededader, maar ontkende dat hij de home-invasion pleegde. Volgens zijn advocaat was de gewelddadige inbraak ook minstens gedeeltelijk opgezet spel.

De feiten vonden plaats op 8 februari 2019. Twee mannen klopten omstreeks 01.00 uur ‘s nachts aan op de deur van een gezinswoning in de Tiensestraat in Kortenaken. Toen er opengedaan werd, stormden ze binnen en bedreigden de aanwezigen, twee zussen van 32 en 20 jaar, hun broertje van 12 jaar en een neefje van 3 jaar, met een mes en een schroevendraaier. De daders eisten geld en juwelen en bonden de slachtoffers met tape vast in de keuken. Ze vernielden een deel van de inboedel, onder meer een televisietoestel, en gingen er vandoor met een ander televisietoestel, enkele gsm’s en juwelen, en een Peugeot die op de oprit stond.

De slachtoffers verwittigden de politie en die kon korte tijd nadien twee verdachten inrekenen. Eén van hen, J.P. zat aan het stuur van de gestolen Peugeot, terwijl de tweede, E.V., met een Citroën reed waarin de tape lag die gebruikt was om de slachtoffers vast te binden. De slachtoffers herkenden beide daders en J.P. duidde E.V. ook aan als zijn mededader.

De correctionele rechtbank veroordeelde J.P. tot vijf jaar cel en E.V. tot vier jaar cel. Die laatste was bij dat proces niet aanwezig en werd nadien opgepakt. De man ging in beroep en kwam in de loop van de zomer voorwaardelijk vrij in afwachting van het proces in beroep. Voor het Brusselse hof van beroep vroeg hij woensdag de vrijspraak.

“Mijn cliënt had J.P. naar Kortenaken gereden omdat die door de vader van dat gezin ingeschakeld was om de verzekering op te lichten door een georganiseerde diefstal, maar hij is zelf die woning niet binnengegaan”, pleitte E.V.’s advocaat. “Zijn DNA werd ook niet in die woning gevonden.” Dat verhaal vond weinig gehoor bij het hof van beroep, dat E.V. schuldig verklaarde aan de feiten en hem een effectieve gevangenisstraf van 5 jaar oplegde.

Door jvh
AANGERADEN