Kijkers niet opgezet met vraag over Sam Bettens in ‘De slimste mens’ (en met de antwoorden van Catherine Van Eylen)

Kijkers waren niet blij dat Sarah, de deadname van Sam Bettens, als antwoord werd gebruikt. Foto: Vier

Kijkers van De slimste mens ter wereld waren gisteren niet opgezet met een quizvraag over Sam Bettens. Dat niemand kandidate Catherine Van Eylen verbeterde toen ze de hele tijd over ‘zij’ bleef praten in plaats van ‘hij’, werd niet gesmaakt. Dat ook Sarah, Bettens’ naam toen hij nog als vrouw door het leven ging, nog eens werd aangehaald, wordt door velen als onrespectvol gezien.

Verschillende kijkers van De slimste mens ter wereld reageerden gisteren teleurgesteld op een bepaalde passage uit de aflevering. VRT-sportanker Catherine Van Eylen kreeg het filmpje voorgeschoteld waarin Sam Bettens aan Linde Merckpoel vertelt dat hij door het leven wil gaan als transman. Van Eylen herkende Bettens, wist onder andere dat hij een zanger en transman is en dat hij ooit Sarah heette.

Maar dat ze bij haar zoektocht naar antwoorden over ‘zij’ bleef spreken in plaats van ‘hij’ en dat niemand haar verbeterde, dat schoot bij kijkers in het verkeerde keelgat. Men had het ook moeilijk met het feit dat Bettens’ voormalige vrouwennaam – zijn deadname – als antwoord werd gebruikt.

“Eén van de basisvormen van respect is de deadname van een transpersoon niet als quizvraag te behandelen. Dat niemand in het team hier het probleem van inzag, vind ik heel jammer”, schrijft iemand. “En dat in een uitzending waarin iemand Sam Bettens meermaals misgenderde. Wat absoluut kan gebeuren, maar zonder gepaste correctie in een aflevering die niet eens live is?”

Ook Senne Misplon, zelf transman en woordvoerder bij jongerenorganisatie Wel Jong Niet Hetero, reageert teleurgesteld. Hij maakte aan het begin van het seizoen zelf een paar keer zijn opwachting in de quiz. “Iemands oude naam expliciet vermelden is gewoon echt niet nice. Het misgenderen bleef ook maar duren. En niemand die haar dan ook achteraf gewoon eventjes verbeterde. Heel jammer.”

“Wat het trefwoord Sarah betreft, vond de redactie het als antwoord relevant”, zegt Vier-woordvoerster Lies Maesschalk. “Het filmpje gaat over Sams outing en waarom hij die beslissing nam. Het is op YouTube ook terug te vinden onder de titel ‘Sarah Bettens wordt Sam Bettens’. Maar we willen benadrukken dat we in de toekomst extra aandachtig zullen zijn voor het gebruik van een zogenaamde “deadname” en dit steeds met de betrokken persoon zullen overleggen.”

“Het feit dat er in het antwoorden een aantal keren “zij” werd gebruikt in plaats van “hij” komt uiteraard door the heat of the moment”, gaat ze verder. Zoveel mogelijk antwoorden geven in een korte tijd is in die ronde cruciaal. Niemand had verkeerde bedoelingen. Ook Erik niet, die op dat ogenblik vooral heel aandachtig naar de trefwoorden moet luisteren. Desalniettemin willen we hier uit leren en in de toekomst extra aandachtig willen zijn op het misgenderen van personen.”

bekijk ook

Rock Huiskamer - Sam Bettens

Sam Bettens laat Sarah achter zich: “Al één maand bezig met medicatie”

Door Wout Desmytere
Meest recent