SBS Belgium en presentator Jan Kooijman vrijgesproken voor belaging

Bron © BELGA

Mediabedrijf SBS, moederbedrijf van de commerciële zenders Vier en Vijf, en presentator Jan Kooijman zijn woensdag door de Brusselse correctionele rechtbank vrijgesproken voor belaging, elektronische overlast en laster.

Het parket Halle-Vilvoorde had hen vervolgd omdat ze bij de voorbereiding van het programma “Opgejaagd” in 2016 ze een voormalig dierenarts lastig zouden gevallen hebben, hoewel de man herhaaldelijk zou aangegeven hebben dat hij niet aan het programma wilde meewerken. De rechtbank achtte die feiten niet bewezen.

Het programma “Opgejaagd” op Vijf behandelde zaken van mensen, voornamelijk vrouwen, die het slachtoffer waren geworden van stalking of cyberstalking. Samen met een team van deskundigen zocht presentator Jan Kooijman de belagers op en confronteerde hen met de feiten die hen verweten werden.

Een van die beweerde belagers was toenmalig dierenarts N.S. Volgens het parket Halle-Vilvoorde had de man herhaaldelijk aangegeven dat hij niet aan het programma wilde meewerken, of minstens niet voor de camera wilde verschijnen. Desondanks was SBS toch bij de man thuis gaan aanbellen om hem te filmen.

Onvoldoende besef

Het parket was van mening dat SBS en Kooijman bij het maken van het programma niet of onvoldoende beseft hebben dat ze de wet aan het overtreden waren en sindsdien hun verantwoordelijkheid hebben genomen. Zo zouden ze al tot een overeenkomst zijn gekomen met N.S., die geen schadevergoeding meer vroeg. Het openbaar ministerie kon dan ook leven met een opschorting voor het mediabedrijf en de presentator.

Die vroegen echter allebei de vrijspraak. Volgens hun advocaten was N.S. enkel gecontacteerd om hem de kans te geven zijn kant van het verhaal te doen, en was er dus geen sprake van belaging of elektronische overlast. Net zo min zou er sprake zijn van laster omdat er alles aan gedaan was om N.S. niet herkenbaar en niet identificeerbaar te maken.

De rechtbank heeft de verdediging nu gevolgd in haar argumentatie en SBS en Kooijman vrijgesproken.

AANGERADEN
Meest recent