Parket-generaal vraagt uitlevering van Solazzo, bij verstek veroordeeld in zaak over de moord op André Cools

Bron © BELGA

Cosimo Solazzo Foto: BELGA

Cosimo Solazzo, die in België veroordeeld werd voor zijn deelname aan de moord op minister van Staat André Cools in 1991, is onder elektronisch toezicht geplaatst in zijn woonplaats in Italië nadat hij opgepakt werd in het kader van een Europees aanhoudingsbevel. Dat schrijft L’Avenir woensdag.

Hij werd in 2004 bij verstek veroordeeld tot 20 jaar cel door het hof van assisen van Luik. Het parket-generaal van Luik heeft zijn uitlevering gevraagd.

Cosimo Solazzo werd op 28 april dit jaar aangehouden door de politie van Veglie, een provincie in het zuiden van Italië na een Europees aanhoudingsbevel van het Belgisch gerecht. De zeventiger werd in huisarrest geplaatst in afwachting van een elektronische enkelband. Meteen daarna vroeg het parket-generaal om zijn uitlevering.

“De Italiaanse autoriteiten hebben ons daarop informatie gevraagd over de gevangenisomstandigheden in België naar aanleiding van de gezondheidstoestand van meneer Solazzo”, legt de woordvoerder van het parket-generaal uit aan L’Avenir. “Wij hebben al de gevraagde informatie ter beschikking gesteld en wachten nu het antwoord van het Italiaanse gerecht af op onze vraag tot uitlevering.”

Parket-generaal vraagt uitlevering van Solazzo, bij verstek veroordeeld in zaak over de moord op André Cools
André Cools Foto: Belga

Solazzo heeft volgens het parket-generaal geen beroep ingediend tegen zijn veroordeling bij verstek tot 20 jaar celstraf in 2004 voor zijn deelname aan de moord op minister van Staat André Cools, oud-voorzitter van de Parti Socialiste (PS). Het parket-generaal beschuldigt de zeventiger ervan een kamer te hebben verhuurd om de moordenaars in onder te brengen. Hij vluchtte naar Italië in de zomer van 2003, enkele maanden voor het begin van het proces, zonder zijn toenmalige advocaat op de hoogte te brengen.

LEES OOK. De politieke moord die België op zijn grondvesten deed daveren: sleutelfiguur in moord op André Cools na 29 jaar opgepakt (+)

AANGERADEN
Meest recent