“Conciërge” van cannabisplantage veroordeeld tot twintig maanden cel

Bron © BELGA

Themabeeld Foto: Joren De Weerdt

Vilvoorde -

Een 58-jarige man die had ingestaan voor het onderhoud van een cannabisplantage in Vilvoorde, is woensdag veroordeeld tot een gevangenisstraf van 20 maanden. Het was ook niet de eerste maal dat de vijftiger betrokken was bij cannabisteelt. De advocaat van de vijftiger had gepleit voor een werkstraf, maar dat vond de rechtbank een veel te lichte sanctie.

De politie was de cannabisplantage op het spoor gekomen toen de elektriciteitsleverancier alarm sloeg omdat de energierekening van een Vilvoordse rijwoning plots en onverklaarbaar pijlsnel de hoogte inschoot.

“Veel energie? Dan is er iets aan de hand”

“Dat is meestal een teken dat er in de woning iets aan de hand is dat veel energie vraagt”, sprak het parket. “Toen de politie in december 2018 de woning binnenging, bleek dat vermoeden te kloppen. Al in het deurgat konden ze de ventilatoren van de plantage horen en de cannabisgeur ruiken. Het bleek uiteindelijk te gaan om een plantage van 360 planten.”

In de woning werd ook de slapende vijftiger aangetroffen. Die bleek geen onbekende voor het gerecht, aangezien hij in 2017 al een gevangenisstraf had opgelopen voor zijn betrokkenheid bij een andere cannabisplantage.

“Mijn cliënt was een asielzoeker die al 7 jaar in het Klein Kasteeltje verbleef”, zei de advocaat van de vijftiger. “Hij heeft zich inderdaad tweemaal laten verleiden om op een cannabisplantage te letten. Maar zijn rol beperkte zich tot conciërge spelen, hij is slechts een kleine garnaal die ingeschakeld werd door een Nederlandse organisatie.”

De verdediging pleitte voor een werkstraf maar de rechtbank vond dat een veel te lichte sanctie, onder meer omwille van de eerdere veroordeling van de vijftiger.

AANGERADEN