PS wil versoepeling abortuswet begin volgend jaar terughalen naar commissie Justitie

Bron © BELGA

Foto: An Nelissen

De PS zal het wetsvoorstel inzake de versoepeling van de abortuswet begin volgend jaar weer op de agenda zetten in de Kamercommissie Justitie. Die moet eerst en vooral beslissen over de samenstelling en de taak van het wetenschappelijk comité, dat de bestaande procedure en de wetgeving volgens het regeerakkoord moet evalueren. Bedoeling is om daar een “zo groot mogelijke consensus” te vinden, verzekert Kamerlid Patrick Prévot.

De Raad van State heeft dinsdag zijn advies uitgebracht over een reeks amendementen op het wetsvoorstel ter versoepeling van de abortuswet. De tegenstanders van het wetsvoorstel hadden die voor de zomer nog ingediend om de behandeling van het dossier te vertragen, nota bene al voor de derde keer.

Volgens Ecolo staat niets de verdere parlementaire behandeling van het dossier nu nog in de weg. De PS wil de tekst na afloop van de begrotingsbesprekingen in de Kamer - in principe begin volgend jaar - opnieuw agenderen in de Kamercommissie Justitie.

Wetenschappelijk comité

Het regeerakkoord voorziet dat het voorstel daar verder wordt bestudeerd, maar wel pas nadat een wetenschappelijk comité een studie en een evaluatie heeft gemaakt van de praktijk en de wetgeving. De Commissie Justitie moet begin volgend jaar beslissen over de samenstelling van dat comité en de contouren van de studie, aldus de Franstalige socialisten. De PS benadrukt bovendien het belang van een “zo breed mogelijke consensus” in het dossier, “als we echt een reële verbetering willen van de omstandigheden rond abortus”. “We kunnen daar beter de tijd voor nemen dan dat we blijven surplacen zoals we nu al een jaar lang doen”, zegt Kamerlid Patrick Prévot.

Achttien weken

Het wetsvoorstel breidt de termijn voor abortus uit naar 18 weken en kort de bedenktijd in tot 48 uur. Bovendien zou vrijwillige zwangerschapsafbreking uit de strafwet verdwijnen, terwijl het verhinderen ervan strafbaar zou worden. Socialisten, liberalen, groenen, PVDA en DéFI, steunen het voorstel, maar N-VA, Vlaams Belang en ook regeringspartij CD&V zijn tegen, wat van het voorstel een erg gevoelig dossier maakt. CD&V-voorzitter Joachim Coens benadrukte woensdag in een tweet al dat zijn partij vasthoudt aan het regeerakkoord. “Eerst ‘een onafhankelijk multidisciplinair wetenschappelijk onderzoek door experts die een studie en een evaluatie maken van de praktijk en wetgeving’. Daarna debat en consensus zoeken. Hangende wetsvoorstellen worden niet gestemd”, waarschuwde hij.

AANGERADEN
Meest recent