Caritas wil menstruatieproducten gratis maken

Bron © BELGA

Foto: Getty Images/iStockphoto

Caritas Vlaanderen roept de verschillende overheden op om werk te maken van gratis menstruatieproducten in België. Vlaams minister van Volksgezondheid en Armoedebestrijding Wouter Beke wil “het gesprek aangaan” over de kwestie, maar zit nog met een aantal vragen.

“Moeten we iets gratis aanbieden aan iedereen of zoeken we beter een antwoord op een probleem voor een specifieke groep?”

Schotland maakte dinsdag als eerste land menstruatieproducten gratis. Ook hier hoopt Caritas dat menstruatieproducten gratis worden. Uit hun eigen onderzoek blijkt namelijk dat in Vlaanderen 1 op de 8 meisjes in menstruatiearmoede leven.

“We stellen vast dat bij meisjes die in armoede leven het aantal dat soms geen menstruatieproducten kan kopen oploopt tot 1 op 2”, zegt Thijs Smeyers, coördinator Politiek en Beleid van Caritas Vlaanderen. “De impact daarvan is groot. Meisjes die tijdens hun puberjaren al onder mentale druk staan, worden extra belast met gevoelens van angst, schaamte en onzekerheid.”

“Via automaten”

Caritas Vlaanderen vraagt aan de verschillende overheden om actie te ondernemen. “Via automaten die gratis menstruatieproducten verspreiden hebben we een directe impact op de schoolbetrokkenheid van die meisjes”, stelt Smeyers. “Daarom willen we starten met proefprojecten in Vlaamse scholen, zodat we de impact op het probleem kunnen berekenen.”

In antwoord op een vraag van Lise Vandecasteele (PVDA) in het Vlaams Parlement zegt Vlaams minister Wouter Beke dat hij het gesprek over de kwestie wil aangaan, ook met de mensen in armoede zelf. Maar de CD&V-minister werpt wel een aantal kritische vragen op. “Wat is de beste oplossing? Moeten we gaan voor selectieve deeloplossingen voor deelaspecten? Gaan we voor gratis basisproducten of gaan we voor het structureel ondersteunen van kwetsbare gezinnen zoals we bijvoorbeeld doen met de toeslagen in het Groeipakket?”, aldus Beke.

De CD&V-minister geeft de voorkeur aan het tweede scenario. Iedereen dergelijke producten gratis aanbieden kost volgens Beke ook “bijzonder veel geld”. “Moeten we dit voor iedereen gratis aanbieden omdat het voor die specifieke groep een probleem is?”, vraagt Beke zich af.

AANGERADEN
Meest recent