Donald Trump verleent voormalig veiligheidsadviseur Flynn gratie

 

 ©  EPA-EFE

Bron: Belga

Amerikaans president Donald Trump heeft zijn voormalige nationale veiligheidsadviseur Michael Flynn gratie verleend, zo maakte Trump woensdag via Twitter bekend. Flynn, een hoge Amerikaanse militair, zit een maandenlange gevangenisstraf uit nadat hij loog tegen de FBI over de Russische inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016. Flynn bekende eerst schuld in ruil voor strafvermindering. Intussen probeert hij zijn schuldbekentenis weer in te trekken, en zeggen zijn advocaten dat hij onder zware druk is gezet door zijn ondervragers bij de FBI. Trump noemde Flynn eerder een “onschuldig man.”

Flynn moest al vroeg in de ambtstermijn van Trump de regering verlaten: hij maakte maar enkele weken deel uit van de ‘Trump administration’. Hij gaf toe dat hij gelogen had over contacten met Sergey Kislak, destijds de Russische ambassadeur in Washington. De twee hadden na Trumps verkiezingszege het beleid van de toekomstige regering besproken. Flynn sprak in december 2016 illegaal met Kisljak over Amerikaanse sancties tegen Moskou en een aanstaande stemming over een VN-resolutie over het Israëlische kolonisatiebeleid.

Flynn loog ook tegen vicepresident Mike Pence over zijn contacten, wat binnen de nieuwe regering leidde tot ongerustheid. De voormalige generaal was de enige die schuld bekende tijdens het onderzoek van Robert Mueller naar Russische inmenging tijdens de presidentsverkiezingen van 2016, toen Hillary Clinton het onderspit delfde.

De generaal bleef niet bij de pakken zitten en vocht de kwestie aan bij het gerecht. Hij argumenteerde er dat zijn bekentenis geschrapt moet worden en zei dat hij het slachtoffer was van misleiding. In mei van dit jaar raakte dan bekend dat het ministerie van Justitie de aanklachten tegen Flynn laat vallen. Het ministerie vroeg het federaal gerechtshof in de hoofdstad Washington om een einde te maken aan de procedure.

Niet de enige

Trump maakte het nieuws van de gratie woensdagavond bekend via Twitter. “Het is mijn grote eer aan te kondigen dat generaal Michael T. Flynn volledige gratie heeft gekregen.” Hij feliciteerde Flynn en zijn familie nog. “Ik weet dat je nu echt een fantastische Thanksgiving zult hebben.” Daar voegde hij later nog aan toe: “Heb een goed leven, generaal Flynn!”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Flynn is niet de eerste die door Trump uit de wind wordt gezet. De Amerikaanse president verleende ook al gratie aan lobbyist Roger Stone, die eveneens in de gevangenis belandde, nadat hij het zogenaamde Mueller-onderzoek naar Russische beïnvloeding probeerde te beïnvloeden. 

LEES OOK. Twee kalkoenen, Joe Exotic en… zichzelf? Deze mensen krijgen straks misschien amnestie van Trump (+)

(wer, adb)

LEES OOK

Nu in het nieuws