ABVV organiseert op 1 december in het hele land werkonderbrekingen voor stakingsrecht

Themabeeld 

Themabeeld ©  tom palmaers

De socialistische vakbond ABVV organiseert op 1 december werkonderbrekingen in bedrijven overal in België om het stakingsrecht te verdedigen. Op 10 december volgen nog eens symbolische acties.

jvhBron: BELGA

De acties komen er na de veroordeling van zeventien ABVV-vakbondsleden maandag voor de rechtbank in Luik, voor kwaadwillige belemmering van het verkeer bij een staking. De vakbondsafgevaardigden blokkeerden de snelweg E40 in het Luikse Cheratte tijdens een staking op 19 oktober 2015.

“Deze beslissing is een zeer zware aantasting van het stakingsrecht en bedreigt alle sociale bewegingen en elke persoon die deelneemt aan een protestactie in de openbare ruimte”, zo staat op de website van de Algemene Centrale van het ABVV. “Staken is een recht. Als justitie ons verhindert om dit recht uit te oefenen, doodt ze het stakingsrecht.”

De acties van 1 december zijn bedoeld om te sensibiliseren, zegt woordvoerster Gina Heyrman. “We organiseren werkonderbrekingen om werknemers te informeren wat er is gebeurd en wat de gevaren zijn voor de toekomst.” Hoe de acties eruit zullen zien, zal afhangen van bedrijf tot bedrijf. De vakbond kan bijvoorbeeld personeelsvergaderingen organiseren.

Stakingsrecht

ABVV merkt de afgelopen jaren dat het stakingsrecht steeds meer in vraag wordt gesteld. “Als we onze mond opendoen en op straat komen om hogere lonen of uitkeringen te vragen of strijden tegen armoede, dan kunnen we voor de rechtbank komen”, zegt Heyrman. ABVV verwacht dan ook een politiek signaal dat het stakingsrecht en de vakbondsvrijheid wel degelijk worden gerespecteerd.

De vakbond zal ook opnieuw de Internationale Arbeidsorganisatie aanschrijven, wat hij ook al had gedaan na de veroordeling van de Antwerpse voorzitter Bruno Verlaeckt vorig jaar. De IAO kan na een onderzoek beslissen om ons land te veroordelen. “Door zo’n organisatie van de Verenigde Naties op de vingers getikt worden is nooit leuk, dan zou België in het rijtje terechtkomen van landen als Colombia en de Filipijnen waar het stakingsrecht niet wordt gerespecteerd.”

De socialistische vakbond herhaalt donderdag nog eens dat hij in beroep zal gaan tegen het vonnis. Dat gebeurt op 10 december, op de Internationale Dag van de Mensenrechten. Die dag voert ABVV ook symbolische acties, maar het is nog niet duidelijk hoe die er zullen uitzien.

LEES OOK

Nu in het nieuws