LouisLou laat je online in je huiskamer dansen met Michaela uit Zurich

Foto: Jakob Verstichel

Gent -

LouisLou, en Crazy Legs, de Gentse organisatoren van dansevenementen en dansworkshops, heeft met Break Out een oplossing gevonden om de leegte op te vullen: vanop je eigen plek deelnemen aan een online party, met een live-concert, entertainment, performances. Klinken en swingen met Michaela uit Zurich en nog drie andere Europeanen, en daarvan een door tekenaar Jakob Verstichel gepimpte screenshot toegestuurd krijgen. Het kan.

Na een editie Wheel of Fortune is er zaterdag 28 november een nieuwe editie waarin de vrouw in de jazzmuziek centraal staat. Verdeeld over zo’n 80-tal schermen namen op zaterdag 14 november zo’n 150-tal mensen uit tien Europese landen waaronder Zweden, Litouwen, Zwitserland en uiteraard België deel aan Break Out, Wheel Of Fortune.

Leni Denorme en Sep Vermeersch vooral bekend van de Lindy-hop dansevenementen in Gent en van het vijfdaagse eindejaarsevenement Upside Down, zijn de gastheren van de online party: “Mensen met elkaar verbinden en henzelf en de buitenwereld tonen dat er in deze periode waarin velen het perspectief aan het verliezen zijn, er toch nog iets mogelijk is.

Ook dansen. Thuis, in je veilige bubbel, en toch in contact blijven met andere mensen die je al dan niet kent van vroegere dansfeesten. Dansers bleven de voorbije maanden echt op hun honger, en daar wilden we iets aan doen. Aan de belangstelling en de reacties over de voorbije edities lijkt daar echt wel behoefte aan te zijn” aldus Leni Denorme, die meteen meegeeft dat je als organisator echt wel jezelf moet heruitvinden, en meer doen dan alleen maar online proberen te doen wat je live zou doen.

Lees verder onder de foto

LouisLou laat je online in je huiskamer dansen met Michaela uit Zurich
Foto: Jakob Verstichel

“Je moet creatief zijn en de mogelijkheden van de techniek gebruiken”, vervolgt Leni Denorme: “wij brengen echt een hele avond entertainment, en zorgen vooral voor interactie tussen de deelnemers. Er is iedere keer een live-band die vanop een locatie concerteert, en tussen de sets van die bands zorgen wij voor entertainment: zo kunnen mensen elkaar ‘pinnen’ en aparte groepjes vormen om met elkaar te communiceren. Bovenop de mensen uit de dansscène opnieuw samenbrengen geven we op die manier ook werk aan artiesten.

Nog tussendoor speelden we een digitale versie van Wheel of Fortune. Op die manier wordt het echt een avond vol entertainment en interactie, ook voor mensen die niet dansen. De party zelf duurt twee uur, maar wie wil kan vooraf al een uurtje deelnemen aan een dansinitiatie om al in de sfeer te komen. Bij de vorige editie waren er groepjes die tot 5 uur ’s morgens online met elkaar in contact bleven.”

“Dat we de online party’s onder de noemer Break Out brengen is geen toeval. We willen echt het voorbeeld geven en de mensen en collega’s organisatoren duidelijk maken dat ze niet noodzakelijk in ‘wachthouding’ moeten blijven tot het volledige normaal terugkomt. Bedenk leuke dingen, wees inventief, vind jezelf terug uit, kijk wat technisch mogelijk is. De programma’s voor videoconferenties zijn voor de eindgebruiker echt wel consumentvriendelijk, en Sep en ik zorgen er als gastheer en gastvrouw van de avond ook wel voor dat we de deelnemers zo nodig een handje toesteken om hen er op te wijzen op welk icoontje ze moeten klikken.”

“Bovenop de liveband die twee sets speelt zorgen we iedere keer ook voor een gastartiest. Om de drempel laag te houden laten we toe dat mensen gratis deelnemen aan de party. We vragen wel of ze willen doneren, en geven daar 15 euro als richtprijs op. Een deel daarvan gaat naar de artiesten en een goed doel. En het is niet zo dat wie niet betaalt er uit gegooid wordt. Mensen kunnen probleemloos zonder te betalen langskomen om te zien of het hen bevalt. Maar mensen blijken bereid om voor een kwaliteitsvolle avond entertainment te betalen. Amper 5 procent doneert niet.”

Rudy Tollenaere

Break Out. Women in Jazz. Online party door LouisLou en Crazy Legs. Zaterdag 28 November, vanaf 19u45. Klik hier voor meer info.

Door Rudy Tollenaere
AANGERADEN