Premier De Croo van de Wetstraat naar de Flandrien: “Mijn zoon Tobias is net iets meer fan van Wout en Gabriël iets meer van Remco”

 

 ©  BELGA

Premier Alexander De Croo kwam gisteren rechtstreeks van het Overlegcomité van de Wetstraat naar het Centrum Ronde van Vlaanderen, waar hij een drukke onderhandelingsdag afrondde met de bekendmaking van de Flandrien en de Flandrienne van 2020. “Niet zonder eerst mijn zoontje Gabriël (9) op te halen.”

Hugo Coorevits

“Net als Tobias (12) is Gabriël zot van de koers, maar door een verschot zit Tobias’ nek vast. Waardoor er niets anders opzat dan thuis te blijven. Jammer. Hij zal zitten balen.”

Alexander De Croo mag dan beroepshalve de eerste minister van het land zijn, wielrennen is hem niet vreemd. “Zelf fiets ik wanneer ik kan. (Haalt zijn smartphone boven) Volgens de mobiele app Strava reed ik dit jaar 1.830 kilometer. Da’s iets meer dan anders. Meestal begin ik in Brakel bij mij thuis. Ik rijd rond in de Vlaamse Ardennen en sla banen in die ik niet ken. Nu volgt mijn oudste zoon Tobias nog, maar er komt een dag dat het omgekeerd zal zijn en me dat niet meer zal lukken. Als ik aan sport doe, fiets of loop ik, maar ik fiets toch meer, hoor.”

Algemeen Chef Sportwereld Guy Fransen begroet de premier. Met een elleboogje, zoals dat hoort. 

Algemeen Chef Sportwereld Guy Fransen begroet de premier. Met een elleboogje, zoals dat hoort. ©  Kris Van Exel

“Ik kijk ook graag naar de koers. Ik zag live de val van Remco in de Ronde van Lombardije. Mijn zoon Gabriël was aan het wenen. Zo’n val. Het is een wonder dat hij erbovenop is gekomen. Tobias is iets meer fan van Wout en Gabriël net iets meer van Remco.”

Liefde voor de Ronde

Voor de premier gaat niets boven de Ronde van Vlaanderen. “Ik ben natuurlijk van de streek, maar dat is zoveel meer dan gewoon een topklassieker. Ik vind dat de Ronde zoveel meer te bieden heeft dan Parijs-Roubaix of Milaan-Sanremo bijvoorbeeld. In een normaal jaar ga ik kijken op de Leberg, of op de Berendries, die normaal de allures van een arena aanneemt. De Ronde is een koers met een verhaal dat zich schrijft. Wie wint, is de sterkste van de dag. Soms heb ik bij andere koersen het gevoel: ja, x heeft gewonnen, maar het was toch wel op een diefje. Bij de Ronde heb je dat nooit.”

 

 ©  Kris Van Exel

De Croo hoopt dat het WK in september met publiek kan. “Maar dit weten we nu nog niet. Het is veel te vroeg om daarover voorspellingen te doen. Het wordt sowieso een toporganisatie. Ik heb Amerikaanse vrienden die de waarde van België en Vlaanderen kennen voor deze sport. Cycling is coming home! Laat ons hopen dat we erbij kunnen zijn.”

“Dit was een leuke babbel. Over iets waar ik van hou. De discussie van vandaag was een moeilijke. Omdat je de mensen iets ontneemt. Je voelt je voor een stukje zeer verantwoordelijk voor de gezondheid van de mensen. Over wielrennen babbelen was voor mij een openbaring.”

Complimenten voor Vlaamse wielerorganisatoren

De eerste minister gooide ook nog een bloemetje naar de organisatoren van wielerevenementen in ons land. “We moeten doortrekken. We kunnen dat, maar we moeten elkaar motiveren. Zie ook hoe de Ronde van Vlaanderen en andere wedstrijden bij ons toch werden georganiseerd. Ik ben fier dat het toch is gelukt in moeilijke omstandigheden. Mijn felicitaties aan de organisatoren en de burgemeesters die eraan hebben meegewerkt om de Ronde van Vlaanderen te laten doorgaan, maar zonder dat het beelden opleverde van de voorbije Tour (waar op sommige cols veel volk stond, nvdr). Het was onwaarschijnlijk wat de organisatoren hebben gedaan. Er was géén publiek, behalve mijn vader die zijn mondmasker gewoon was vergeten.”

Zo werd de Nieuwsblad Flandrien voor het eerst in acht jaar opnieuw bekendgemaakt in aanwezigheid van een premier. Dat was toen Elio di Rupo in een talkshow met Debby en Nancy waarbij de eerste minister van Nancy zelfs een zoen op de mond kreeg. Ondertussen zijn het wel andere tijden, coronatijden.

LEES OOK

Nu in het nieuws