Oud-president Honduras opgepakt op luchthaven met 18.000 dollar in rugzak

Manuel Zelaya op de luchthaven Tegucigalpa. ©  AFP

Bron: BELGA

De voormalige president van Honduras Manuel Zelaya is vrijdag opgepakt op de luchthaven van Tegucigalpa met 18.000 dollar in zijn rugzak. Zelaya meldde op Twitter dat hij “onterecht opgepakt” werd toen hij het land wou verlaten voor een bezoek aan een seminarie in Mexico, en beweerde ook dat het geld niet van hem is.

In Honduras moeten passagiers zich aanmelden bij de douanediensten wanneer ze het land willen verlaten met geldsommen hoger dan 10.000 dollar. Doen ze dat niet, dan riskeren ze een boete die kan oplopen tot een derde van het bedrag. De linkse oud-president moest zich dan ook verantwoorden bij een procureur.

Honderden aanhangers van zijn partij Libertad y Refundacion (Libre) trokken intussen naar de luchthaven en blokkeerden de toegangsweg. Ze staken autobanden in brand en eisten de vrijlating Zelaya. De ordediensten dreven hen met traangas uiteen.

Zelaya werd in juni 2009 door een alliantie van militairen en politici aan de dijk gezet. De president, die werd bekritiseerd om zijn nauwe banden met de toenmalige Venezolaanse president Hugo Chavez, werd beschuldigd van verraad. Bij zijn terugkeer uit ballingschap richtte hij Libre op. (blg)

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten