Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open VLD): “Burgemeesters moeten ingrijpen bij drukte”

Foto: Ivan Put

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open VLD) zegt dat burgemeesters moeten ingrijpen als het te druk is door de heropening van de winkels in hun stad of gemeente.

Bart Somers verwacht dinsdag bij de heropening van de winkels niet de grote drukte, zei hij in De ochtend, maar hij kijkt wel afwachtend naar komend weekend. Zeker na de drukte in Brugge en Brussel van afgelopen weekend. “Die toestand van drukte was alarmerend, maar tegelijk ook een wake-upcall”, zegt Somers, die een inspiratiedocument stuurde naar de Vlaamse gemeenten en steden. Daarin staan onder andere tips over crowd control, maar ook adressen van mensen uit de evenementensector en werkloze voetbalstewards die kunnen helpen bij een veilig verloop.

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open VLD): “Burgemeesters moeten ingrijpen bij drukte”
Bart Somers. Foto: Kristof Vadino

“Als het toch opnieuw zo druk zou worden, dan zullen burgemeesters moeten reageren. Door winkelstraten af te sluiten, parkings te sluiten, in extremis zelfs winkels te sluiten. Ik heb alle vertrouwen in de Vlaamse burgemeesters dat zij op een heel ernstige en gedegen manier en met heel veel verantwoordelijkheid zullen controleren en zeer snel zullen ingrijpen als dat nodig blijkt. Mensen moeten trouwens ook hun gezond verstand gebruiken. Doe je dat niet, dan ben je mee de oorzaak van het probleem.”

Somers raadt ook af om grote evenementen te organiseren. “Organiseer kleinschalige evenementen, waardoor mensen verspreid hun tijd op een zinvolle manier kunnen doorbrengen.”

LEES OOK. “Als het zo zit, moeten winkels dicht”: Vandenbroucke waarschuwt na volkstoelopen afgelopen weekend (+)

Al heeft hij duidelijk geen probleem met de organisatie van koopzondagen. “Als veel steden en gemeenten een koopzondag organiseren, dan heb je een betere spreiding van volk. Er is een groter risico op drukte als er maar een of twee steden een koopzondag organiseren.”

Door Tommy Huyghebaert
MEER OVER HET CORONAVIRUS
Meest recent