Doping in American Football? Twee weken schorsing

De National Football League - het American Football dus - is bepaald mild voor zijn dopingsjoemelaars.

De National Football League - het American Football dus - is bepaald mild voor zijn dopingsjoemelaars. © AFP

Luke Gifford, speler van het American Football-team Dallas Cowboys, moet een dopingstraf van …twee weken uitzitten. Wat in zijn geval neerkomt op twee wedstrijden, waarvan ondertussen de eerste al achter de rug is.

Marc Vermeiren

De 25-jarige linebacker zou een spierversterkend en/of een maskerend middel hebben gebruikt. Omdat het zijn eerste overtreding is, moet hij volgens de nieuwe arbeidsovereenkomst van de NFL slechts twee weken aan de kant. In olympische sporten staan op gelijkaardig vergrijpen schorsingen van twee tot vier jaar, maar NFL en MLB (baseball) hebben de reglementen van het wereldantidopingagentschap WADA nooit ondertekend. “99 procent van de federaties hebben zich wel onderworpen aan het WADA”, aldus Hans Cooman, dopingarts bij Vlaamse Gemeenschap. “Als atleten uit die sporttakken anabolica gebruiken, spreken we niet over weken, niet over maanden, maar over jaren schorsing. Maar die Amerikaanse profsporten zijn zo rijk dat ze hun goesting kunnen doen, ook qua dopingaanpak.”

Het WADA betreurt die lichte sanctie en stelt dat atleten uit professionele sporten en op universitair niveau uitgesloten worden van de bescherming die het WADA-reglement biedt. “Zonder die sancties worden cleane atleten gedwongen om in competitie te treden tegen concurrenten die zich op illegale wijze hebben voorbereid.”

Ter vergelijking: Christian Coleman, de beste sprinter in het post Bolt-tijdperk, moet twee jaar brommen omdat hij in de knoei zat met zijn verblijfsgegevens. Zonder dat hij dus een positief staal had afgeleverd. En een recidivist als Justin Gatlin, de olympische 100m-kampioen van Athene 2004, kreeg zelfs een schorsing van acht jaar, die in beroep werd gehalveerd.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten