“Dank dat je bij ons was”: VRT neemt afscheid van iconisch nieuwsanker met extra Martine Tanghe-journaal

 

Martine Tanghe presenteerde vanavond voor de allerlaatste keer Het Journaal op Één, want de 65-jarige presentatrice gaat met pensioen. Collega’s maakten gebruik van de gelegenheid om een extra Martine-journaal uit te zenden met memorabele filmpjes van hun nieuwsanker. En ze kreeg zelfs een verrassingsbezoek van haar kleinzoon Max.

Ruim 42 jaar lang was Martine Tanghe journalist en nieuwsanker bij de openbare omroep. Ze is waarschijnlijk een van de bekendste nieuwspresentatoren van Vlaanderen. Een evenement op Facebook bevestigt dat ook want 51.000 mensen reageerden op de oproep om samen voor de laatste keer naar Tanghe te kijken vanavond.

Martine Tanghe was ook het vaste gezicht van de verkiezingsprogramma’s van de VRT. En ze presenteerde ook het bekroonde consumentenprogramma Volt. Voor velen was ze een voorbeeld en ambassadeur van mooi en helder Nederlands. Jarenlang las ze het Groot Dictee der Nederlandse taal voor. Daarnaast was ze een boegbeeld van Kom op tegen kanker.

LEES OOK. Onze reporter neemt afscheid van Martine Tanghe (65), de moeder van alle nieuwsankers die met pensioen gaat (+)

“Bedankt Martine”

Maar nu gaat Martine Tanghe met pensioen en komt er een einde aan haar lange carrière bij de VRT Nieuwsdienst. Om het afscheid van het nieuwsanker te vieren en haar in de bloemetjes te zetten, zorgden collega’s voor een extra Martine-journaal na het journaal van 19 uur. Daarin blikte Wim De Vilder met reportages en getuigenissen terug op haar carrière bij de openbare omroep.

Ook was te zien hoe Martine naar aanleiding van haar pensionering werd ontvangen door de koning en hoe voormalig Europees president Herman Van Rompaey een haiku aan haar opdroeg. Ook kwam er een kleine verrassing, want Martine werd bekroond met de Grote Prijs Jan Wauters, de jaarlijkse prijs voor uitmuntendheid in de Nederlandse taal.

Om de kijkers de kans te geven op een persoonlijke manier afscheid te nemen, biedt de VRT een speciale pagina aan op vrt.be: “Bedankt Martine!”. Daar kan iedereen die dat wil gelukwensen plaatsen, een woordje van dank of waardering, een anekdote of een ander afscheidsberichtje.

bekijk ook

Van opvallende froufrou tot sterkhoudster bij ‘Het journaal’: dit was de carrière van Martine Tanghe

 (lto)