De dag dat Martine Tanghe zélf het nieuws werd: “Ik ga elke dag ‘Het Journaal’ kijken. Met een glas witte wijn”

 

 ©  Â© VRT - Jokko

“Dank dat u bij ons was. Ik zal u missen. Houd het veilig, houd vol. Het komt allemaal weer goed.” Na 42 jaar vaste waarde in ‘Het journaal’, nam Martine Tanghe (65) maandagavond met die woorden afscheid van haar kijkers. Hoewel ze zelf wellicht het liefst in stilte met pensioen was gegaan, zette de VRT-nieuwsdienst haar uitgebreid in de bloemetjes. Net als de collega’s van concurrent VTM.

Silke Remmery en Dennis Van Goethem

Ze begon eraan zoals ze aan eender welke uitzending van Het journaal zou beginnen, maar Martine Tanghe straalde opvallend hard tijdens haar laatste werkdag als nieuwsanker. En ze hoefde niet eens te wachten op het einde om de gelukswensen in ontvangst te nemen. De eerste kwamen van burgemeester Bart De Wever (N-VA). “Morgen zal een dag zijn zonder Martine Tanghe. Het einde van een tijdperk.” Ze bleef glunderen toen elke reporter na zijn liveverslag afscheid nam. Van “het was een eer om met je samen te werken”, tot “je was het beste nieuwsanker uit de Belgische geschiedenis, wat moet Vlaanderen nu zonder jou?”. Een nieuwe opvolger komt er voorlopig alleszins niet, zegt VRT.

Na Het journaal werd Tanghe helemaal overdonderd door een halfuur durend eerbetoon. Daarin kreeg ze bloemen van haar kleinzoon, videoboodschappen van collega’s en – als grote sportfan – van Rode Duivel Jan Vertonghen, een haiku van ex-premier Herman Van Rompuy en ook de Grote Prijs Jan Wauters, uitgereikt aan een mediapersoonlijkheid die excelleert in de Nederlandse Taal. “Ik was eigenlijk graag een hele goeie leerkracht geworden”, onthulde ze nog. “Dat is er uiteindelijk niet van gekomen, maar mijn man heeft altijd gezegd dat ik diep in mezelf eigenlijk een juffrouw Nederlands was.”

(Lees verder onder de video)

Niet alleen in eigen huis, ook bij VTM ging haar pensioen niet onopgemerkt voorbij. De ankers van de concurrerende zender eindigden hun nieuwsuitzending met een videoboodschap waarin leeftijdsgenoot Dany Verstraeten het zo verwoordde: “Het wordt wennen vanaf vanavond. Ik denk dat het voor velen een stukje eenzamer wordt en dat is nooit goed nieuws. Ik wens dat het je verder goed gaat, het allerbeste.”

Typische afsluiter

Het was het einde van een hele dag die in teken stond van het afscheid van Martine Tanghe. Collega’s namen onder meer afscheid op sociale media. Zoals Wim De Vilder, die schreef: “Zo véél mocht ik van jou leren. Op het scherm en ernaast. (...) Wat een eer dat ik naast jou mocht staan.” Op Radio 1 hield Vincent Byloo in zijn programma dan weer een muzikale ode aan “de blonde godin” met een lijst vol nummers aan haar opgedragen door collega’s en vrienden.

(Lees verder onder de video)

Xavier Taveirne had dan in De ochtend ook al een eerbetoon gebracht – “Altijd wil je het beste, de lat ligt hoog met het beste Journaal voor ogen. Dat ga ik missen” – en ook bij Studio Brussel sprak presentatrice Michèle Cuvelier over “de levende legende van wie lijkt alsof ze er altijd was en zou zijn”. En Martine zelf? Zij beloofde elke dag naar Het journaal te blijven kijken. “Met een glas witte wijn.”

LEES OOK