Thomas De Gendt rijdt eindelijk zijn eerste WK bij de profs, met dank aan wildcard van UCI

Foto: BELGA

Ongelooflijk maar waar: Thomas De Gendt maakte nog nooit deel uit van een Belgische WK-selectie. Tot nu. De Internationale Wielerunie (UCI) gaf hem immers een wildcard voor het allereerste virtuele WK wielrennen, dat op 9 december zal verreden worden.

Door een samenloop van omstandigheden reed Thomas De Gendt nog nooit een WK bij de profs: ofwel was het parcours niet op zijn lijf geschreven, ofwel had hij al een (te) druk jaar achter de rug, ofwel werd hij door de bondscoach gewoon niet geselecteerd.

“Ik ben al die jaren al vergeten, waarom zou het nu anders zijn?”, vroeg onze landgenoot zich eerder dit jaar openlijk af voor de WK-selectie werd bekendgemaakt. Maar de aanvaller pur sang van Lotto-Soudal heeft van de Internationale Wielerunie (UCI) nu een wildcard gekregen voor het allereerste virtuele WK wielrennen, dat op 9 december zal verreden worden met behulp van het virtuele fietsplatform Zwift.

Eerder bevestigden onder anderen Victor Campenaerts en Eli Iserbyt hun deelname bij de mannen. Mieke Docx (Team Doltcini-Van Eyck) is de enige Belgische deelneemster bij de vrouwen.

Begin april deed De Gendt ook al mee aan de virtuele Ronde van Vlaanderen, waarin hij vierde werd. “Virtueel koersen tegen amateurs is leuk, maar tegen wereldtoppers is het loodzwaar. Het was echt afzien”, reageerde hij destijds. “Het was het lastigste dat ik ooit heb gedaan op een fiets.”

In diezelfde periode werd De Gendt ook een keer van Zwift gegooid wegens ongeloofwaardige hoge waarden. Dat bleek uiteindelijk om een ‘bug’ te gaan.

Door Vincent Van Genechten
AANGERADEN