Amerikaanse justitie onderzoekt omkoping voor presidentiële gratie, Trump zou gratie voor zijn kinderen overwegen

 

 ©  REUTERS

Bron: BELGA

Het Amerikaanse ministerie van Justitie onderzoekt een geval van mogelijke omkoping in ruil voor presidentiële gratie. Dat staat in gerechtelijke stukken die bij een federale rechtbank zijn ingediend. Details en namen van betrokkenen zijn niet bekendgemaakt. Volgens president Donald Trump gaat het om “Fake News”. Trump zou overigens met zijn adviseurs gesproken hebben over preventieve gratie voor zijn kinderen en advocaat Rudy Giuliani, volgens ingewijden.

Van het 18 pagina’s lange document over omkoping is ongeveer de helft van de tekst onleesbaar gemaakt. Volgens het gerechtelijk bevel heeft het ministerie van Justitie er bij de rechter op aangedrongen niet bekend te maken dat een onderzoek gaande is, omdat nog geen aanklachten zijn ingediend.

De openbare versie van het document, oorspronkelijke daterend van in augustus 2020, bevat dus geen details of namen van betrokkenen. Wel wordt contact vermeld “met het kabinet van de White House Counsel”, een juridisch adviseur aangesteld door de president en vicepresident. Sinds december 2018 is dat Pat Cipollone.

Er staat in het document dat meerdere aanklagers in Washington aangeven dat ze bewijzen hebben voor een omkoopsysteem waarbij iemand een “aanzienlijke politieke donatie” zou hebben aangeboden in ruil voor een presidentieel gratiebesluit, of een besluit tot uitstel van een vonnis. Er is sprake van iemand die zich overgaf aan een federale hechtenis, “politieke connecties gebruiken” als een “persoonlijke gunst”, en voorbije en verwachte toekomstige “grote donaties aan de campagne”. Er zijn volgens het document e-mails gevonden die wijzen op bijkomende criminele activiteit, zoals geheim gelobby bij hooggeplaatsten in het Witte Huis. De aanklagers mogen, zo staat in het document, verder onderzoek voeren.

De president tweette: “Gratie onderzoek is Fake News!”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Trumps voormalige politiek medewerker Roger Stone kreeg in juli gratie, nadat hij was veroordeeld wegens valse verklaringen tegenover een parlementaire commissie en een poging om een getuige te beïnvloeden. Met een retweet kort na het nieuws over het onderzoek suggereert Trump dat het mogelijk gaat over die gratie aan zijn getrouwe Roger Stone: “Zonder één flard eigenlijk bewijs dat Trump iets verkeerd deed, ging Justitie zot op hem. Deed een Normandië-invasie op Roger Stone. Verzamelde elke byte aan data van iedereen die geassocieerd was. Nu geven honderden getuigen details over kiesfraude en ziet Justitie niets. Snap je het?”

LEES OOK. Wie is Roger Stone (66), de beruchte ‘dirty trickster’ die Trump president maakte en de vuile campagne uitvond (+)

Gratie aan kinderen en Giuliani

Presidenten kunnen onder de Amerikaanse grondwet in verregaande mate bepalen aan wie zij gratie willen verlenen. Trump verleende vorige week nog gratie aan zijn voormalig adviseur Michael Flynn, die tweemaal had gelogen tegen de federale politiedienst FBI toen die onderzoek deed naar inmenging door Rusland in de Amerikaanse verkiezingen van 2016. Het was het eerste gratiebesluit in een verwachte reeks van soortgelijke besluiten in de laatste weken van Trumps ambtstermijn.

LEES OOK. Twee kalkoenen, Joe Exotic en… zichzelf? Deze mensen krijgen straks misschien amnestie van Trump (+)

Trump heeft ook met zijn adviseurs overlegd over het preventief verlenen van presidentiële gratie aan drie van zijn kinderen en zijn advocaat Rudy Giuliani, meldt The New York Times op basis van ingewijden. Trump zou vrezen dat het Amerikaanse ministerie van Justitie zich over zijn familie zal buigen eens hij de macht heeft overgedragen aan de verkozen president Joe Biden.

De gangen van Donald junior, de oudste zoon van Trump, werden eerder al eens nagegaan door speciaal aanklager Robert Mueller, die onderzoek deed naar vermeende samenzwering tussen Trumps campagneteam en Rusland in 2016. Trumps schoonzoon en adviseur Jared Kushner loog dan weer tegen de federale autoriteiten over zijn contacten met buitenlanders om geheime informatie te kunnen inzien.

Waarom president Trump zich zorgen maakt om zijn kinderen Ivanka en Eric is onduidelijk. Een aanklager in Manhattan voert wel een strafrechtelijk onderzoek naar het familiebedrijf van de Trumps, waarin de twee ook functies hebben.

LEES OOK. Trump dreigt omstreden juridisch wapen in te zetten: overweegt familieleden gratie te geven nog voor ze veroordeeld zijn (+)

Ook de bron van dreiging voor advocaat en gewezen burgemeester van New York, Rudy Giuliani, is vaag. Hij werd eerder door aanklagers onderzocht vanwege zijn zaken in Oekraïne en zijn rol in het ontslag van de Amerikaanse ambassadeur in Kiev, Marie Yovanovitch. Die affaire stond centraal in de impeachmentzaak tegen Trump dit voorjaar.

LEES OOK. Ooit was hij de held van de natie, nu knapt hij het vuile werk op voor Trump (+)

Een gratiebesluit van de president vrijwaart iemand van vervolging onder het federaal strafrecht. Strafzaken onder het recht van afzonderlijke staten vallen echter buiten de reikwijdte van de presidentiële gratie. (adb)

LEES OOK. Donald Trump geeft veroordeelde criminelen pardon en voelt zich machtiger dan ooit: “Hij weet dat niemand tegen hem durft in te gaan” (+)

LEES OOK. Hij moet zich al eens van een achterpoortje bedienen: hoe machtig is de ‘machtigste man ter wereld’ eigenlijk? (+)

LEES OOK

Nu in het nieuws