Bewakingsagenten aan grote winkels dan toch niet verplicht

Bron © BELGA

Foto: credit

Uitbaters van grote winkels zullen dan toch niet verplicht een beroep moeten doen op vergunde bewakingsagenten om de toegangscontrole te organiseren. Winkelpersoneel zal zelf de controle mogen doen, zo is vernomen bij het kabinet van minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V).

Het kabinet-Verlinden legde uitbaters van winkels groter dan 400 meter eerst op dat ze vergunde bewakingsfirma’s moesten inschakelen voor hun toegangscontrole. Maar na protest, onder andere van ondernemersorganisatie Unizo die vond dat de beslissing handelaars nog maar eens op extra kosten jaagde, werd de tekst aangepast. Winkelmedewerkers mogen nu toch zelf de toegang controleren.

Ze mogen karretjes ontsmetten en mensen informeren over de mondmaskerplicht. Maar om mensen de toegang tot de winkel te kunnen weigeren, moeten ze wel nog steeds een gespecialiseerde bewakingsfirma inschakelen. Bij gebrek aan zo’n agent, kan het winkelpersoneel echter ook de politie bellen als er problemen zijn met opstandige klanten, luidt het.

Unizo-topman Danny Van Assche spreekt van een belangrijke overwinning van de redelijkheid.

(thv)

MEER OVER HET CORONAVIRUS