RECEPT. Spicy zalm, paprikasaus en pestopatatjes

 

 ©  Vier

Elke dag maken chocolatier Dominique Persoone en stylist Jani Kazaltzis een nieuw recept klaar in het programma Cook ensemble. Deze keer op het menu: spicy zalm, paprikasaus en pestopatatjes.

flb

Boodschappenlijst

Zalm met kruidenkorst

2 porties zalmfilet

2 kl gemengde peperbollen

1 kl venkelzaad

1 kl komijnzaad

1 kl korianderzaad

grof zout

scheut olijfolie

Paprikasaus

150 g gegrilde rode paprika (uit bokaal, uitgelekt)

1 ui

2 el tomatenpuree

een scheut (volle) room

scheut olijfolie

snuif cayennepeper

zout

Pestopatatjes

500 g aardappelen (bloemig, geschild)

3 el groene pesto

een scheutje melk

1 teen look

een scheutje olijfolie

peper en zout

Extra

4 el uienconfituur

Specifiek materiaal

• een vijzel of een hamer

• een staafmixer

• een aardappelstamper

Bereiding

Pestopatatjes

• kook de geschilde aardappelen gaar in water met een snuif zout

• giet af en voeg een geplet of versnipperd teentje knoflook toe

• stamp de aardappelen tot puree met wat melk en olijfolie

• roer er de groene pesto door

• kruid met peper en zout en houd warm

Paprikasaus

• snipper de ui fijn en stoof glazig in een scheutje olijfolie

• snijd de stukken opgelegde rode paprika in stukjes en doe ze bij de ui

• voeg later wat tomatenpuree toe laat kort even bakken en voeg de room toe

• mix de paprikasaus glad en kruid met wat cayennepeper en zout

Zalm met kruidenkorst

• meng de 4 specerijen (peper, venkel, komijn en koriander) en maal of stamp ze fijn

• doe de kruidige mix in een schaaltje en leg de zalm erin op de ‘binnenzijde’ van de filet ( dus niet de velkant)

• druk aan tot er een compact specerijenkorstje op de zalm kleeft

• verhit olijfolie in een pan en bak de zalm eerst op de gekruide zijde en strooi tussendoor een snuif grof zout over de vis

• draai de zalmporties na een paar minuten om en zet het vuur zachter (de baktijd hangt af van je voorkeur: eerder een beetje ‘bleu’ of meer doorbakken)

Afwerking & serveren

• schep pestopuree op het bord leg er een stuk zalm bovenop en lepel er paprikasaus rond

• werk af met lepeltjes warme uienconfituur

Cook ensemble, elke weekdag om 18.45 uur op VIER.

LEES OOK