Clarinval vraagt spoed bij uitbetaling overbruggingsrecht

Bron © BELGA

Foto: Shutterstock

Minister van Zelfstandigen David Clarinval (MR) heeft er bij de sociale verzekeringskassen op aangedrongen de overbruggingskredieten in het kader van de coronacrisis zo snel mogelijk uit te betalen. Voor de periode tussen maart en september werden 1,7 miljoen overbruggingsrechten voor zelfstandigen uitbetaald, goed voor 2,2 miljard euro.

Bij de sluiting van de horeca in oktober besliste de regering voor de horeca en evenementensector een dubbel overbruggingsrecht in te voeren. Dat is een soort van werkloosheidsuitkering voor zelfstandigen. De uitbetaling voor oktober was afhankelijk van de goedkeuring van de betrokken wet in het parlement. Die vond op 19 november plaats.

“Wachttijd moeilijk om mee te leven”

In een mededeling wijst minister Clarinval erop dat die wachttijd voor oktober voor zelfstandigen die zwaar getroffen zijn door de crisis, vaak moeilijk was om mee te leven. Daarom heeft hij na de goedkeuring meteen contact opgenomen met de sociale verzekeringsfondsen met de vraag de lopende dossiers zo snel mogelijk te regelen. De uitbetalingen voor november volgen in de komende dagen.

Voor de maand oktober werden 15.865 dossiers ter ondersteuning van de heropstart in aanmerking genomen en 100 procent daarvan werd uitbetaald. Er werden 58.732 dossiers voor enkelvoudig crisis-overbruggingsrecht in aanmerking genomen en 100 procent daarvan werd uitbetaald. Ter herinnering: het enkelvoudig overbruggingsrecht geldt voor zelfstandigen van wie de activiteit de facto wordt beïnvloed door de sluiting van een sector waarvan ze afhankelijk zijn, maar die andere klanten hebben.

Daarnaast werden 50.432 dossiers voor dubbel crisis-overbruggingsrecht in aanmerking genomen. Tachtig procent daarvan werd uitbetaald. De resterende 20 procent wordt uiterlijk morgen/donderdag uitbetaald.

MEER OVER HET CORONAVIRUS