Orbán reageert op seksschandaal met Europarlementslid: “Wat hij deed is onacceptabel. Szájer heeft de partij verlaten.”

Bron © Magyar Nemzet, eigen berichtgeving

József Szájer werd vorige week in Brussel betrapt op een seksfeest. De Hongaarse premier Viktor Orbán is not amused. Foto: Isopix, Reuters

Brussel -

De Hongaarse premier Viktor Orbán heeft voor het eerst gereageerd op het nieuws dat zijn partijgenoot en Europarlementslid József Szájer vorige week betrapt werd op een seksfeest in Brussel. “Wat hij gedaan heeft, is onacceptabel”, zei Orbán in een interview met het rechts-conservatieve dagblad Magyar Nemzet.

Szájer is een jarenlange medestander van Orbán, en één van de medestichters van de Fidesz-partij. De twee waren studiegenoten, en ze zijn nog steeds goeie vrienden. Tune, de vrouw van Szájer is bovendien een goeie vriendin van de echtgenote van Orbán.

Het nieuws dat net Szájer afgelopen vrijdag betrapt werd door de Brusselse politie op een appartement, waar 20 naakte homoseksuele mannen een seksfeest hielden, is bij Fidesz ingeslagen als een bom.

LEES OOK. “Organisator seksfeest met Europarlementslid: “Ik was zelf in een kamertje seks aan het hebben, dus ik weet niet exact wat er in de living gebeurd is” (+)

De rechtse Fidesz-partij liet zich de afgelopen jaren kennen als een homo-onvriendelijke partij, die LGBT-rechten net wil inperken. Een grondwet die in 2011 gestemd werd, sluit homoseksuele mannen en vrouwen uit van het huwelijk.

“Het is niet acceptabel”

“Wat onze collega József Szájer deed, past niet in de waarden van onze politieke partij”, zei Orbán. “We zullen zijn dertig jaar werk niet vergeten, maar wat hij gedaan heeft is niet acceptabel. Het kan niet worden verdedigd.”

LEES OOK. “Wie is de Hongaarse toppoliticus die op illegaal seksfeest in Brusselse homobuurt was?” (+)

Szájer nam afgelopen weekend al de vlucht vooruit, en stapte op als Europarlementslid. Orbán laat er geen traan voor: “Na wat er was gebeurd, nam hij de enig juiste beslissing toen hij zijn mandaat in het Europees Parlement met een verontschuldiging neerlegde .”

Orbán laat ook nog weten dat Szájer geen lid meer is van de Fidesz-partij die hij mee oprichtte. Volgens de Hongaarse premier nam Szájer zelf het initiatief. “We hebben kennis genomen van zijn beslissing”.

Door cds, cel
AANGERADEN
Meest recent