Ludo Busschots uit ‘Windkracht 10’ en ‘Albert II’ overleden

Ludo Busschots is op 64-jarige leeftijd overleden. Foto: © VRT - Lou Berghmans

Ludo Busschots, bekend van z’n rollen uit Windkracht 10 en Albert II, is op 64-jarige leeftijd overleden. Dat meldt het Vlaams Audiovisueel Fonds. Een precieze doodsoorzaak is niet bekend.

Acteur Ludo Busschots is op zijn 64ste overleden. De oorzaak van zijn overlijden is nog niet bekend. Busschots dook vanaf midden jaren 80 tot midden jaren 2000 regelmatig op in verschillende Vlaamse reeksen. Na verschillende jaren op de planken was Geschiedenis mijner jeugd, waarin hij schrijver Hendrik Conscience vertolkte, zijn eerste grote wapenfeit op tv. Nadien volgden Alfa papa tango, F.C. De Kampioenen, Flikken, Witse, Stille waters en meer.

Zijn bekendste rol was die van Patrick Adams, de opschepperige mecanicien in Windkracht 10. Ook in de filmversie in 2006 speelde hij mee. Waarin hij telkens liefdevol de Sea King een vuistje gaf en de gevleugelde woorden “Cargo has control, winch going down!” sprak. De definitie van Busschots, zegt Erwin Provoost, producer van Windkracht 10 en goede vriend van Busschots. “Zijn dood komt als verrassing voor iedereen. Vlaanderen is een goed acteur kwijt. Hij was niet altijd de gemakkelijkste. Er waren soms discussies, hij wou de puntjes op de i. Maar we hebben ook veel samen gelachen en gefeest. Nog elk jaar ging Ludo terug naar Koksijde (waar Windkracht 10 is opgenomen, nvdr.). Ook dit jaar. Voor mij was hij meer dan een acteur. Hij was een lastige vriend (lacht), met wie ik veel pinten samen heb gedronken en aan wie ik warme herinneringen heb.”

Naast zijn werk als acteur trad hij soms ook op als regisseur en producer, voor afleveringen van Flikken en Katarakt bijvoorbeeld. Vanaf 2008 trok Busschots zich wat terug uit de aandacht. Hij belandde in een depressie en zat veertien maanden thuis. “Ik bleef haast de hele dag in mijn bed liggen. Als ik me tegen drie uur ’s middags had aangekleed, mocht ik blij zijn. Om zes uur ’s avonds was ik zo vermoeid dat ik weer in bed kroop.”

Hij vond een tweede adem in een nieuwe job achter de schermen, op het archief van de VRT. In 2013 keerde hij in een opvallende rol terug naar het kleine scherm: die van kabinetschef Jacques van Ypersele de Strihou in Albert II, de reeks over ons koningshuis.

Door dewo, eadp