Belgische zwemmers zonder Pieter Timmers met bescheiden ambities in Rotterdam voor Qualification Meet

Louis Croenen. © BELGA

De delegatie is groot, de ambitie bescheiden. Tot en met zondag zijn 21 Belgische zwemmers aan de slag op de Rotterdam Qualification Meet, waar selecties voor de Olympische Spelen en/of Europese kampioenschappen van volgend jaar behaald kunnen worden. Tokio lijkt nog te hoog gegrepen, EK-limieten worden al lastig genoeg.

Tot nu toe beschikken alleen Louis Croenen (200m vlinderslag) en Fanny Lecluyse (200m schoolslag) over een ticket voor Tokio. De kans dat onze tweekoppige delegatie voor Japan in Rotterdam al zou aandikken, mag niet al te hoog ingeschat worden. De Belgische zwemelite hoopt eerder op het EK in Boedapest (eind mei 2021) zijn olympische ambities waar te maken. Rotterdam moet dus in eerste instantie selecties voor dat Europese tornooi opleveren.

Pieter Timmers

Pieter Timmers was de derde Belg met olympische zekerheid, maar hij zette zoals bekend een punt achter zijn loopbaan. België heeft al sinds een decennium een aardige traditie opgebouwd in de 4x100 en de 4x200 estafette bij de mannen – met 8 finales op mondiaal niveau en tien stuks op Europese kampioenschappen, waarvan 5 medailles - maar ook dat onderdeel hapt onder meer door het pensioen van Timmers naar adem. Met de Limburger erbij zou een plaats bij de beste 16 tijden haalbaar moeten zijn, zonder de Limburger wordt dat een hele klus en moeten de jongeren hun tijden nog fors aanscherpen. Op dit moment liggen de kansen voor het vrouwelijke aflossingsteam op de wisselslag beter. (mv)

Aangeboden door onze partners