RECEPT. Twee bladerdeegpizza’s: hartig en met chocolade

Foto: Vier

Elke dag maken chocolatier Dominique Persoone en stylist Jani Kazaltzis een nieuw recept klaar in het programma Cook ensemble. Deze keer op het menu: niet één maar twebladerdeegpizza’s… een hartig exemplaar en een pizza met chocolade.

De pizzabodems

  • 2 vellen vers bladerdeeg (ontdooid, op bakpapier)
  • 1 ei
  • een kwastje en een vork
  • hartige pizza (laat vlees en vis weg, als je veggie eet)
  • 100 g chorizo (in plakjes)
  • 1 blikje ansjovis op olie
  • 250 g mozzarella (ong. 2 bolletjes)
  • een blokje Parmezaanse kaas
  • 2 dl passata
  • 2 el tomatenpuree
  • 1 el kappers
  • een handje olijven (zwart of groen, ontpit)
  • 1 ui (gepeld)
  • 1 teen look
  • 50 g rucola (notensla)
  • oregano (gedroogd)
  • basilicum (enkele verse takjes)
  • cayennepeper
  • zout
  • dessertpizza met chocolade
  • 200 g chocolade (selectie donker/melk/wit naar keuze)
  • enkele marshmallows
  • 100 g fruitsnoepjes (zachte gommen)
  • 1 el sinaasappelconfituur (marmelade)
  • een handje hazelnoten (of noten naar keuze)
  • basilicum (enkele verse takjes)
  • een snuif grof zout
  • een scheutje fijne olijfolie

Materiaal

  • oven, voorverwarmd op 200°C

Bereiding

Hartige pizza

  • verwarm de oven op 200°C
  • rol de deegbodem uit en kluts een ei
  • strijk de randen van het deeg in met ei, plooi ze 1 cm om en druk zacht aan
  • strijk nog wat ei over de omgeplooide randen
  • prik met een vork zoveel mogelijk gaatjes in de deegbodem, maar vermijd de randen
  • bak de pizzabodem voor gedurende 10 minuten en haal uit de oven
  • bereid tussendoor de tomatensaus
  • snipper de ui en de look fijn en stoof aan in een scheutje olijfolie
  • roer er de tomatenpuree door en laat kort ‘bakken’
  • voeg passata toe en wat oregano, wat cayennepeper en zout
  • laat de saus 10 minuten zacht pruttelen
  • beleg de pizzabodem met alle toppings die je lekker vindt (chorizo, ansjovis, mozzarella, kappertjes, olijven …)
  • werk af met wat geraspte Parmezaanse kaas
  • schuif de pizza opnieuw in de oven van 200°C en bak gedurende zo’n 10 minuten
  • meng intussen de rucola met een beetje olijfolie, azijn en zout
  • serveer de hete pizza met pluksels basilicum erop en een toef rucola

Dessertpizza

  • verwarm de oven op 200°C
  • smelt de zachte gommen in een bodempje water op een zacht vuur
  • roer er de marmelade door en laat de snoepgelei opstijven in de koelkast
  • rol de deegbodem uit en kluts een ei
  • strijk de randen van het deeg in met ei, plooi ze 1 cm om en druk zacht aan
  • strijk nog wat ei over de omgeplooide randen
  • prik met een vork zoveel mogelijk gaatjes in de deegbodem, maar vermijd de randen
  • bak de bodem krokant en goudbruin
  • breek intussen de chocolade in stukjes
  • rooster de hazelnoten kort in een droge hete pan
  • hak de noten in grove stukken
  • haal de hete bladerdeegbodem uit de oven
  • beleg met stukjes chocolade (die smelten door de hitte)
  • druppel er een klein beetje fijne olijfolie over en een snuifje grof zout
  • verdeel er her en der lepeltjes van de snoepgelei op de dessertpizza en strooi er de noten over
  • brand enkele marshmallows kort met een bunzenbrander en verdeel ze over de pizza
  • (je kan de pizza met marshmallows eventueel heel kort onder een hete ovengrill zetten zonder dat je de chocolade laat verbranden)
  • werk af met verse basilicum

‘Cook ensemble’, elke werkdag om 18 u 45 op VIER

Door vwh
Meest recent