Time Magazine benoemt voor het eerst Kind van het jaar

Foto: AFP

Gitanjali Rao, een 15-jarige wetenschapster, heeft als eerste jongere ooit de titel Kind van het jaar gekregen van Time Magazine. Ze werd tot winnaar gekozen voor een reeks ontdekkingen, waaronder een technologie die lood in drinkwater kan opsporen.

In totaal waren er 5.000 genomineerden, maar de eerste titel Kid of the year van Time Magazine gaat naar de 15-jarige Gitanjali Rao uit Denver. Ze krijgt de titel nadat ze een aantal baanbrekende technologische uitvindingen deed, zoals een toestel dat lood kan ontdekken in drinkwater, of een Chrome-extensie op basis van artificiële intelligentie die cyberpesten opspoort.

“Ik zie er niet uit als de typische wetenschapper. De wetenschappers op tv zijn vaak oudere, meestal blanke mannen”, zei ze in een interview met het magazine. Dat interview werd trouwens afgenomen door actrice Angelina Jolie.

“Mijn doel is wel veranderd. Ik wil niet enkel mijn eigen toestellen ontwikkelen om wereldproblemen op te lossen, maar ik wil ook anderen inspireren hetzelfde te doen. Want uit ervaring weet ik dat het niet gemakkelijk is als je niemand zoals jezelf ziet. Dus mijn boodschap: Als ik het kan, dan jij ook, en alle anderen ook.”

In 1927 begon Time Magazine met het eren van de Man van het jaar. Dat werd later aangepast naar Persoon van het jaar. Voortaan wordt dus ook een Kind van het jaar gekozen.

Vorig jaar kreeg de Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg nog de titel Persoon van het jaar. Ze was daarmee de jongste persoon ooit die de titel kreeg – ze was toen 16. Dit jaar is nog geen Persoon van het jaar aangeduid.

Door sgg
AANGERADEN