Vincent Van Quickenborne: “Alle organen Moslimexecutieve moeten worden vernieuwd”

 

 ©  AFP

Bron: BELGA

“Alle organen van de Moslimexecutieve moeten worden vernieuwd met moslims die het goed menen met ons land.” Dat zei minister van Justitie Vincent Van Quickenborne vrijdag in De Ochtend op Radio 1.

De Grote Moskee in Brussel wordt sinds vorig jaar beheerd door de Moslimexecutieve. Die vormde een tijdelijk bestuur, in afwachting van het erkenningsdossier dat ingediend werd.

De erkenningsaanvraag kreeg steun van zowat alle betrokken autoriteiten. Toch brengt Van Quickenborne een negatief advies uit. Dat steunt op bevindingen van de Staatsveiligheid en werd onderschreven door de andere veiligheidsdiensten. De greep van Saoedi-Arabië lijkt te hebben plaatsgemaakt voor beïnvloeding door Marokko. Er zou zelfs sprake zijn van spionage.

Maar het probleem beperkt zich niet tot de moskee, zei Van Quickenborne vrijdagochtend. “Er duiken steeds dezelfde figuren op, ook bij de Moslimexecutieve en bij verwante vzw’s”, aldus de minister. De tentakels van Marokko reiken ver, volgens hem, en beletten dat zich in België een autonome islam ontwikkelt. “De Moslimexecutieve zou een vooruitstrevende islam moeten uitdragen die compatibel is met onze samenlevingswaarden”, zei Van Quickenborne. “Maar er zetelen enkel mannen in en er is ook geen representativiteit van de verschillende taalgemeenschappen.”

Er is volgens de minister ook een probleem met de vzw die door de executieve werd opgericht om de imamopleiding uit te werken. “Er moest een opleiding komen, maar die is opnieuw in de greep van dezelfde vzw’s met dezelfde problemen. Er duiken voortdurend dezelfde figuren op die al jaren de plak zwaaien”, aldus Van Quickenborne.

De minister wil nu dat alle organen van de executieve worden vernieuwd. Hij doet ook een oproep aan alle Belgische moslims. “Sta op en laat u horen. Toon dat je het verschil kan maken, want op die manier kunnen we echt niet verder.”

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten