KOERSNIEUWS. Team Sunweb wordt Team DSM, Lasse Norman Hansen naar Qhubeka

 

Winterstop voor het peloton, maar het nieuws blijft met mondjesmaat toestromen. Wij verzamelen het hier voor u.

De wielerredactie

Laatst gewijzigd: 18u00

Sunweb trekt zich terug

DSM is de nieuwe hoofdsponsor van de wielerploeg die de afgelopen jaren als Team Sunweb actief was. Het Nederlandse chemieconcern, gespecialiseerd in fijnchemie en biotechnologie, maakte dat vrijdag bekend nadat eerst Sunweb-topman Tim Vandenbergh het afscheid van de ploeg had gemeld.

Sunweb was sinds 2017 verbonden aan de ploeg van manager Iwan Spekenbrink. Vandenbergh verklaarde dat de reisorganisatie, vanwege de coronacrisis, haar prioriteiten elders gaat leggen. Sunweb blijft wel partner van het team, maar niet langer hoofdsponsor. DSM neemt die taak over.

Het team werkte al vijf jaar samen met DSM, onder meer wat betreft de voeding en de kledij van de renners, die hen beter beschermt tegen valpartijen. Maar nu wordt het bedrijf dus hoofdsponsor na het afhaken van Sunweb.

Het devies van de ploeg blijft ‘Keep Challenging’. De kleuren zijn niet langer rood-wit, maar zwart-blauw en het logo van DSM. Het team rijdt voortaan met Scott-fietsen en heeft met Romain Bardet een nieuwe kopman voor het rondewerk na het vertrek van Wilco Kelderman en Sam Oomen. Andere uithangborden zijn Soren Kragh Andersen, Marc Hirschi en Jai Hindley, tweede in de jongste Giro. Tiesj Benoot en Ilan Van Wilder zijn de Belgen binnen het team.

‘Keep Challenging’ is de slogan van Team Sunweb en dat verandert niet in 2021. Dat raakte bekend op digitale teampresentatie vrijdagmiddag. Het team heeft een beloftenteam, vrouwenploeg en mannenteam op het hoogste niveau. “Bij de vrouwen willen we tot de top blijven behoren”, lichtte ploegleider Rudi Kemna kort toe tijdens de presentatie. “Bij de mannen werken we verder aan een sterk blok voor de klassiekers, de verdere ontwikkeling van de ‘sprinttrein’ (met Cees Bol en Alberto Dainese en enkele andere jongeren, red.) en onze jonge klassementsrenners. In de grote rondes mikken we opnieuw vooral op dagsuccessen.”

Jai Hindley finishte als tweede in de Giro en Wilco Kelderman eindigde als derde. Die laatste verkast naar BORA-hansgrohe in 2021. Ook Sam Oomen verlaat het team, voor Jumbo-Visma. Aan de andere kant ziet Team DSM zich wel versterkt met Romain Bardet voor de grote rondes, maar de Fransman gaf zelf aan dat hij opnieuw van nul start en zichzelf verder wil ontwikkelen bij de ploeg. “Ik wil terugkeren naar de basis”, gaf hij aan op het online persmoment. “Aan de details schaven, mezelf verbeteren, mezelf opnieuw ontdekken. Ik mik op enkele klassiekers en voor de Grote Rondes zien we nog wel in de loop van het seizoen.”

Het team ziet voorts ook Michael Matthews vertrekken, maar heeft een rist andere renners in de kast om te scoren in de klassiekers. Soren Kragh Andersen won twee ritten in de Tour en kijkt met veel plezier uit naar 2021. “Ik wil meer regelmaat aan de dag leggen”, gaf hij aan. “De klassiekers worden een eerste grote doel, verder wil ik werken aan mijn tijdrit en mik ik op succes in een grote ronde, welke dat wordt is nog niet bekend.”

Ook Tiesj Benoot, sinds vorig jaar bij de ploeg, kijkt uit naar 2021. “Al vroeg in het seizoen heb ik mijn contract verlengd (tot eind 2022, red.) omdat ik me goed voelde bij de ploeg. Alles was precies zoals ik het verwacht had. Ik ben zeer blij en trots dat we een nieuwe hoofdsponsor hebben. Dat is zeker niet evident in deze moeilijke tijden en ik heb een groot respect voor het teammanagement dat ze er in geslaagd zijn om met DSM zo’n grote sponsor binnen te halen. Zelf zijn mijn ambities een beetje hetzelfde als de andere jaren. Ik mik op de klassiekers, wil aan de start staan van een grote ronde: de Giro of Tour, we zijn er nog niet uit, en mik op succes in het algemeen klassement in korte rittenkoersen.” Benoot eindigde als tweede in de jongste Parijs-Nice waar hij ook een rit won.

Andere uithangborden zijn Jai Hindley, die verder wil schaven aan zijn klassementsambities, Marc Hirschi, één van de revelaties van het voorbije seizoen met ritwinst in de Tour, de zege in de Waalse Pijl en een bronzen medaille op het WK, en sprinter Cees Bol die mikt op ritwinst in de Tour waar hij in 2020 een paar keer dichtbij was met een tweede en derde plaats.

 

 ©  BELGAIMAGE

Ellingworth weg bij Bahrain McLaren

Rod Ellingworth houdt het na veertien maanden voor bekeken als teambaas van WorldTour-team Bahrain McLaren. De Brit, die in het verleden betrokken was bij de oprichting van Team Sky, werd in juni 2019 aangesteld als manager van de ploeg. In oktober 2019 werd hij ploegbaas. “Ik wil mij bezighouden met nieuwe projecten”, reageerde hij in een persbericht op de teamwebsite.

“Het is tijd voor mij om iets anders te gaan doen”, aldus Ellingworth. “Ik voel dat ik het team in een sterke positie achterlaat. We wisten in een moeilijke periode geweldige resultaten te boeken. Één van de hoogtepunten was de vierde plaats (van Mikel Landa, nvdr.) dit jaar in de Tour de France. Ik wens het team veel succes in de toekomst.”

Bahrain McLaren, dat volgend jaar de nieuwe naam Bahrain Victorious zal dragen, telt met Dylan Teuns één landgenoot in haar rangen.

Israel Start-Up Nation werft eerste vrouwelijke ploegleider aan

Israel Start-Up Nation heeft vrijdag voor een primeur gezorgd in de WorldTour. De Israëlische ploeg heeft als eerste WorldTour-team een vrouwelijke ploegleider aangesteld. De eer is voor de 49-jarige Britse Cherie Pridham.

Pridham gaf op de teamwebsite aan absoluut te willen slagen als ploegleider “om zo andere vrouwen te inspireren hetzelfde pad te volgen”.

De Britse was in het verleden zelf wielrenster en heeft als ploegleider ervaring bij het Britse team Raleigh. Ze werd later ook ploegbaas.

Israel Start-Up Nation had ook nog een tweede primeur in petto. Met Dror Pekatch wordt ook de eerste Israëlische ploegleider geïntroduceerd in de WorldTour. Pekatch heeft een bescheiden carrière als renner achter de rug, tussen 2002 en 2014. Het team zal in totaal tien ploegleiders tellen, met Dirk Demol en Eric Van Lancker ook twee Belgen.

Het rennersbestand verandert ook helemaal in 2021. Onder meer Chris Froome en Sep Vanmarcke werden aangetrokken. Met ook nog Ben Hermans, Jenthe Biermans en Tom Van Asbroeck zullen er volgend jaar vier landgenoten rijden.

Team Qhubeka ASSOS versterkt rangen met Hansen en Pelucchi

Team Qhubeka ASSOS heeft de Deen Lasse Norman Hansen en de Italiaan Matteo Pelucchi aangetrokken. De Zuid-Afrikaan Janse van Rensburg verlengde dan weer zijn contract bij de opvolger van NTT Pro Cycling, waar ook Victor Campenaerts en Dimitri Claeys rijden.

De 28-jarige Hansen komt over van Alpecin-Fenix. De olympisch kampioen van 2012 in het omnium wordt aangetrokken om de sprinttrein voor Giacomo Nizzolo te versterken. Hij krijgt daarnaast de ruimte om volgend jaar, als baanrenner, te scoren op de Spelen in Tokio.

De 31-jarige Pelucchi verlaat Bardiani. De Italiaan heeft meerdere sprintzeges op zijn erelijst, onder meer in de Ronde van Polen, Tirreno-Adriatico en de Ronde van Langkawi. Ook hij wordt een extra troef voor Nizzolo.

Van Rensburg (31) staat voor een tiende seizoen bij het WorldTour-team uit eigen land. De voormalige Zuid-Afrikaanse kampioen heeft onder meer de Memorial Frank Vandenbroucke en de Ronde van Langkawi op zijn palmares.

LEES OOK

Nu in het nieuws