Nog meer Chinese bedrijven op zwarte lijst Washington

Bron © BELGA

Foto: AFP

De Amerikaanse regering heeft nog vier extra bedrijven op een zwarte lijst gezet, waaronder het staatsolieconcern CNOOC en de grote chipproducent SMIC. Dat betekent dat de bedrijven te maken kunnen krijgen met sancties, zoals een verbod op investeringen door Amerikaanse beleggers en geen toegang tot Amerikaanse technologie en apparatuur.

Met de toevoeging voert president Donald Trump de handelsstrijd met China verder op. Hij probeert op deze manier in de laatste paar weken van zijn presidentschap de teugels aan te trekken in de harde lijn richting het land. Ook wordt zo zijn opvolger Joe Biden voor het blok gezet als het gaat om een harde aanpak van China.

Onder meer het technologieconcern Huawei Technologies werd eerder al op de zwarte lijst gezet, vanwege vermeende nauwe banden met het Chinese leger en risico’s op spionage. Amerikaanse bedrijven mogen nu geen gevoelige technologie aan Huawei verkopen en ook geen gebruikmaken van technologie van de onderneming.

In totaal zijn nu 35 Chinese bedrijven in de ban gedaan door Washington.

Deze week stemde het Amerikaanse Congres nog in met wetgeving om de boekhoudregels voor Chinese bedrijven met een beursnotering in de VS aan te scherpen. Als geen toegang wordt geboden aan Amerikaanse toezichthouders kunnen die bedrijven, zoals bijvoorbeeld webwinkel Alibaba, hun notering op Wall Street verliezen.

AANGERADEN