RECEPT. Kip tikka masala met citroenrijst

Foto: Vier

Elke dag maken chocolatier Dominique Persoone en stylist Jani Kazaltzis een nieuw recept klaar in het programma Cook ensemble. Deze keer op het menu: kip tikka masala met citroenrijst.

Boodschappenlijst

(voor 2 flinke eters)

kipbereiding

  • 300 g kipfilet (in middelgrote blokjes gesneden)
  • 1 el komijnzaad
  • 1 el korianderzaad
  • 3 el ‘tandoori’ pasta (kant-en-klaar)
  • 2 dl kokosmelk
  • een scheut olijfolie
  • peper & zout
  • saus
  • 1 ui
  • 1 paprika
  • 1 teen knoflook
  • 1 chilipeper
  • een duim verse gember (geschild)
  • takjes verse koriander
  • 100 g yoghurt (ongesuikerd)
  • 1 el tomatenpuree
  • een handje pindanoten (bij voorkeur ongezouten)
  • een scheut honing
  • een scheut olijfolie
  • zout
  • citroenrijst
  • 200 g basmati rijst
  • 1 citroen
  • 1 el mosterdzaad (klassiek of zwart)
  • een snuif kurkumapoeder
  • een scheut olijfolie

Bereiding

Voor de kip

  • bak de stukjes kipfilet in een scheut olijfolie en kruid met wat peper en zout
  • strooi tussendoor de specerijen (komijnzaad en korianderzaad) in een droge hete pan zodat de aroma’s vrijkomen
  • meng de specerijen met de kip en voeg de ‘tandoori’ pasta toe
  • roer en laat even verder bakken
  • blus met de kokosmelk en hou warm

Saus

  • snipper de ui, de knoflook en de chilipeper (of een deel ervan) fijn
  • snijd de paprika in kleine blokjes
  • stoof alle fijne groenten in een pan met een scheut olijfolie
  • rasp er de gember bij, roer en schep er ook de tomatenpuree bij
  • laat de puree kort meebakken en voeg dan de yoghurt toe
  • kleur tussendoor de pindanoten in een droge hete pan, neem ze van het vuur en voeg wat honing toe
  • roer tot er een laagje honing rond de nootjes kleeft
  • meng de kruidige gebakken kip door de yoghurtsaus met groenten en voeg fijngesneden koriander toe
  • voeg naar smaak wat zout toe

Citroenrijst

  • kook de rijst gaar en giet af
  • doe het mosterdzaad in een droge pan op hoog vuur en laat het poffen, zonder dat het verbrandt (zaadjes springen open)
  • voeg het krukumapoeder toe en het sap van de citroen
  • roer het mengsel door de rijst (die nu geel kleurt), samen met een scheutje olijfolie

Serveren

  • serveer de kip tikka masala met een portie cirtoenrijst
  • werk de borden af met wat extra koriander en zoete pindanoten

‘Cook ensemble’, elke werkdag om 18u45 op VIER.

Door vwh