Dienstenchequebedrijf krijgt weinig signalen van flagrante overtredingen veiligheidsregels

Bron © BELGA

Foto: Shutterstock

Dienstenchequebedrijf Ferm Huishoudhulp krijgt “weinig signalen van flagrante overtredingen van de veiligheidsregels” door de klanten. Eerder deze week maakte Vlaams minister van Werk Hilde Crevits (CD&V) bekend dat ze wil onderzoeken of klanten die de veiligheidsregels hardnekkig aan hun laars lappen kunnen uitgesloten worden van het systeem van huishoudhulp.

Uit een enquête van de christelijke vakbond ACV Voeding en Diensten is gebleken dat zeven op de tien dienstenchequemedewerkers bang zijn om besmet te raken tijdens het werk. Ook houdt één op de drie klanten zich (bijna) nooit aan de veiligheidsmaatregelen.

Minister van Werk Hilde Crevits was naar eigen zeggen “in shock” van de resultaten van de enquête. Zij wil ook laten nagaan of klanten die de corona-veiligheidsvoorschriften manifest overtreden kunnen uitgesloten worden van het systeem.

LEES OOK. Binnenkort geen huishoudhulp meer voor wie veiligheidsvoorschriften negeert?

Checklist

Volgens Ilse Schepens, directeur van dienstenchequebedrijf Ferm Huishoudhulp, werken de meeste klanten goed mee en zijn er voorlopig weinig signalen van “flagrante overtredingen”.

Zelf kiest Ferm Huishoudhulp volgens haar voor een “diplomatische en constructieve aanpak” om de veiligheid te garanderen. Zo krijgen huishoudhulpen steun om klanten “tactvol maar beslist” aan te spreken. Er is ook een eenvoudige checklist met aandachtspunten die onder meer gaan over het respecteren van de afstandsregels en het gebruik van mondmaskers.

“Is een huishoudhulp of de klant niet zeker dat de hulp op een veilige manier kan doorgaan, dan staan de kantoormedewerkers steeds voor hen klaar”, klinkt het.

MEER OVER HET CORONAVIRUS
Meest recent