Groot-Brittannië wil uitstoot broeikasgassen met twee derde verminderen tegen 2030

Bron © BELGA

Volgens premier Boris Johnson neemt het VK het voortouw, maar dringt het erop aan dat ook andere landen ambitieuze doelen stellen. Foto: REUTERS

Groot-Brittannië wil de uitstoot van broeikasgassen nog dit decennium met meer dan twee derde verminderen. Volgens de Britse regering gaat het om de snelste reductie van alle grote economieën.

Het doel is de uitstoot tegen 2030 met 68 procent te verminderen ten opzichte van het niveau van 1990. In 2050 moet het land koolstofneutraal zijn.

Het Verenigd Koninkrijk bereidt zich voor om medegastheer te zijn tijdens een klimaattop die op 12 december wordt gehouden. “Vandaag nemen we het voortouw met een ambitieuze nieuwe doelstelling om onze uitstoot tegen 2030 te verminderen, sneller dan welke grote economie dan ook”, zei de Britse premier Boris Johnson in een verklaring.

“Maar dit is een wereldwijde inspanning, en daarom dringt het VK er bij wereldleiders op aan om als onderdeel van de klimaattop van volgende week hun eigen ambitieuze plannen naar voren te brengen om de uitstoot te verminderen en netto nuldoelen vast te stellen”, aldus de premier.

Groene revolutie

Johnson onthulde vorige maand plannen voor “een groene industriële revolutie” die 250.000 banen zal creëren en ondersteunen. Het plan bevat een verbod op de verkoop van nieuwe auto’s op benzine en diesel, een verviervoudiging van offshore windenergie en opschaling van de waterstofproductiecapaciteit, allemaal binnen het decennium.

LEES OOK. Verenigd Koninkrijk wil over 10 jaar enkel nog elektrische auto’s verkopen: “De branche is er klaar voor, ook in België” (+)

AANGERADEN