Georges-Louis Bouchez: “Als de cijfers blijven dalen, moeten we durven nadenken over nieuwe maatregelen”

Bron © DE ZONDAG

Foto: BART DEWAELE

De coronacijfers in ons land blijven dalen. En dat is volgens MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez reden genoeg om nu al te gaan versoepelen, een uitspraak waar hij vanuit alle hoeken kritiek voor krijgt. “Als men ‘s ochtends regen voorspelt tot 14 uur, maar het is al droog om 10 uur, dan doe je toch ook je paraplu dicht? Idem voor Kerstmis”, zegt hij in een uitgebreid interview in De Zondag.

Ondanks alle kritiek blijft de partijvoorzitter bij zijn standpunt: we mogen niet wachten om te versoepelen tot 15 januari. “De positie van mijn partij is duidelijk en dat zal niet veranderen”, zegt Bouchez. “De cijfers moeten dagelijks opgevolgd worden. Als die blijven dalen, dan moeten we durven nadenken over nieuwe maatregelen.” Bouchez vindt het namelijk ongehoord om Kerstmis via Skype te vieren.

Maar niet alleen voor Kerstmis vindt hij dat versoepelingen nodig zijn. In het interview met De Zondag benadrukt hij hoe zwaar de coronacrisis weegt op de mensen en dan specifiek diegenen die een contactberoep uitoefenen. “De strijd tegen het virus mag ons niet doen vergeten dat kinderen onderwijs nodig hebben, dat zelfstandigen hun levenswerk dreigen te verliezen, dat veel mensen worstelen met problemen. Dat is wat ik wil aankaarten’, zegt hij.

“We vragen veel van de mensen in deze crisis. Als de cijfers dat toelaten, waarom dan eens geen uitzondering toestaan voor een beperkt aantal extra contacten? Dúrf de mensen te vertrouwen. Er zijn ook virologen die zeggen dat een extra contact moet kunnen.” Op Twitter liet viroloog Marc Van Ranst gisteren echter nog weten dat versoepelingen nog niet aan de orde zijn, aangezien de daling van de R-waarde dreigt te stoppen.

Valse hoop

Ook volgens de Vlaamse minister-president Jan Jambon (N-VA) is het voorlopig nog te vroeg om te gaan versoepelen. Dat zei hij zondagochtend op Radio 1 toen hij de vraag voorgeschoteld kreeg of hij de standpunten van de MR rond mogelijke versoepelingen begrijpt. “De cijfers dalen niet snel genoeg. En als ik luister naar de virologen merk ik dat ze geen enkel gaatje openlaten voor versoepelingen”, zei Jambon. “Valse hoop geven nu is niet verstandig. We moeten deze moeilijke maatregel uitvoeren en ervoor zorgen dat we ervan af geraken. We moeten er echt alles aan doen om die derde golf te vermijden.”

“Vandenbroucke moet beseffen dat hij één van de veertien ministers is”

Ondanks het feit dat Bouchez vragende partij is voor versoepelingen benadrukt hij wel dat hij begrijpt dat als versoepelingen niet kunnen, die ook niet moeten worden doorgevoerd. En dus vraagt hij een flexibele benadering die gebaseerd is op de cijfers. “We spreken hier over het levenswerk van veel mensen, hé. Laten we dat vooral niet vergeten. Als Frank Vandenbroucke spreekt over den blok erop, dan gaat hij daar te licht over”, klinkt het.

Dat minister van Volksgezondheid Vandenbroucke competent is, daar twijfelt Bouchez niet aan. Maar volgens de politicus moet Vandenbroucke wel beseffen dat hij niet alleen werkt. “Hij moet beseffen dat hij één van de veertien ministers is. Niet minder dan dat, maar ook niet meer dan dat. Er is maar één premier, en dat is Alexander De Croo (Open VLD). Dat moet héél duidelijk zijn voor iedereen, ook voor de Vlaamse editorialisten. Als Frank dat beseft, dan heb ik geen enkel probleem met hem”, klinkt het.

LEES OOK. Virologen ergeren zich blauw aan politiek gekrakeel: “Ze maken goede corona-aanpak onmogelijk” (+)

Door lto
AANGERADEN