De eindejaarslijstjes: wat was de beste Gentse muziek van het voorbije jaar?

Gent -

2020 was muzikaal een wel heel bijzonder jaar. Het aantal concerten op pleinen, in zalen en cafés was beperkter dan ooit. Releases van nieuwe platen werden uitgesteld of in mineur op de markt gebracht. De cultuurredactie van De Gentenaar klopte aan bij concertorganisatoren, zaaluitbaters en uitbaters van muziekcafés en peilde naar hun favoriete Gentse bands en platen van het voorbije jaar. Vandaag: concertorganisator Democrazy, de Minardschouwburg en roots- en bluescafé Missy Sippy.

1. Wat zijn uw drie favoriete releases van Gentse bands van het voorbije jaar?

2. Het aantal liveconcerten was dit jaar heel beperkt. Van welke drie concerten van Gentse bands genoot je het meest?

3. Hoe compenseer jij het gemis aan liveconcerten?

4. Naar welke release en/of concert van Gentse artiesten kijk je uit in 2021?

(onderaan vindt u een Spotifylijst met heel wat muziek uit ‘IK LUISTER GENTS’)

Eric Smout en Team van Democrazy

Wat zijn uw drie favoriete releases van Gentse bands van het voorbije jaar?

Dijf Sanders: Puja

DIRK.: Cracks in common sense

Rheinzand: Rheinzand

Doorbraakalbums: het unieke universum van multi instrumentalist Dijf, de harde rock van ex-Protection Patrol Pinkerton en Afrekening favorieten DIRK. en de veelkoppige band rond doe al Reinhard Vanbergen en dj Mo Disco.

Het aantal liveconcerten was dit jaar heel beperkt. Van welke drie concerten van Gentse bands genoot je het meest?

-Manngold DOK 26/09, subliem vakmanschap en instrumentaal kunnen

-Meskerem Mees Drijf in Boomtown 22/07, doorbraakartieste van 2020 (laureaat OostVlaamse Finale Soundtrack en winnares Humo’s Rock Rally)

-Dijf Sanders Handelsbeurs 19/10 en 20/10, voor Democrazy unaniem beste concert van het jaar (ft. Mattiasdecraene en Simon Segers).

Hoe compenseer jij het gemis aan liveconcerten?

Geen compensatie, veel tijd thuis, kijken naar Live Streams (Minard December), TV, Netflix en lekker bier.

Naar welke release en/of concert van Gentse artiesten kijk je uit in 2021?

-PAARD, trio rond vibrafonist Wim Seghers (ook Condorgruppe, John Ghost), Theaterzaal Vooruit 24 feb, graag live, of stream via Sound of Ghent

-Meskerem Mees, doorbraak van 2020 wil graag bevestigen in 2021, Minard 8 maart en Handelsbeurs 9 december

-Lili Grace, intrigerende plaat over hun broer die in coma ligt, Minard 25 maart

-STUFF. , peetvaders van de Gentse groove scene, langverwacht nieuw werk in 2021, Minard 23-24 april

Marie Follebout voor roots- en bluescafé Missy Sippy

Wat zijn uw drie favoriete releases van Gentse bands van het voorbije jaar?

- Release van "Call us when it's over" - Tiny Legs Tim

Tijdens de 1e lockdown besloten Tiny Legs Tim, Bernd Coene, Toon Vlerick, Mattias Geernaert de studio in te duiken en het album "Call us when it's over" op te nemen.

Ze missen de stomende avonden in Missy Sippy, zoals velen zo hard, dat ze die energie ballen in een topplaat. Het is bijzonder fijn die energie terug te voelen of te herinneren.

- Release van "Missy Sippy All Stars VOL I". Een week voor de lockdown vierde Missy Sippy haar 5e verjaardag en vierde dit met de release van een eigen plaat. Het werd een wilde fenomenale avond en corona leek nog ondenkbaar.

Vorige winter trok Tiny Legs Tim met een 20-tal van deze huismuzikanten de studio in om de muzikale identiteit van de eerste 5 jaar Missy Sippy op plaat vast te leggen. De 12 nummers op MISSY SIPPY ALL STARS VOL I zijn een illustratie van de rijkdom aan jong talent, diversiteit en collegialiteit die zo eigen zijn aan de Gentse bluesscene.

Het aantal liveconcerten was dit jaar heel beperkt. Van welke drie concerten van Gentse bands genoot je het meest?

Een mens kwam ook al voor corona niet veel uit eigen kot. Dus, helaas, enkel concerten in eigen huis gezien.

Tussen de 2 lockdowns waren er kleine intieme concerten in Missy Sippy. Volgens de corona maatregelen, met een beperkt aantal plaatsen. Toch waren deze heel gezellig en had het publiek live muziek enorm gemist.

Zo herinner ik mij onder meer het concert van Bruno Deneckere en Luiz Márquez op woensdag 7 oktober. Het werd muisstil en iedereen genoot.

Op dinsdag 25 februari stonden met Elmore D, Big Dave & Lazy Horse drie godfathers van de Belgische bluesmuziek op het podium. Corona was nog een biertje. Kaaiman speelde het voorprogramma.

MAANDAG 20 JANUARI 2020 Goin' Down To Missy Sippy - Première Documentaire & ConcertTer gelegenheid van de 5e verjaardag van Missy Sippy maakte Victoria Deluxe een documentaire die vertoond werd in cinema Sphinx. Dit werd gevolgd door een stomend concert van The Missy Sippy All Stars in een afgeladen Missy Sippy. Het zweet liep van de muren en er werd gedanst tot in de vroege uurtjes.

Hoe compenseer jij het gemis aan liveconcerten?

Door een vette schijf stevig door de boxen te laten weerklinken en met z'n 1, 2 of 3 op de dansvloer van Missy Sippy te knallen. Dan kan er al eens een traantje rollen.

Naar welke release en/of concert van Gentse artiesten kijk je uit in 2021?

We kijken uit naar een energiek over-de-top concert. Dat kan een zwetend bluesdance concert zijn met De Gentse Hoppers, een stevig concert van RAMAN. of Reena Riot, de release van A Murder in Mississippi... Maar we kijken er vooral naar uit om terug alle Missy Sippy All Stars samen op het podium te zien "sjette geven" tot in een kot in de nacht. Tot dan(s)!

Nathalie De Neve van Minarschouwburg

Minardbaas Rik Vandecaveye heeft het momenteel heel erg druk met afscheid nemen van zijn job, al blijft hij nog een paar maand aan de slag. Maar niet getreurd, zijn opvolgster Nathalie De Neve, maakte graag haar muzikale huiswerk. Die deed dat voor twee, en koos meteen vijf favoriete platen.

Wat zijn uw drie favoriete releases van Gentse bands van het voorbije jaar? Met kort wat persoonlijke toelichting waarom.

Vincent Starwaver – Goodnight Honeybun

Het alterego van Bart Vincent, één van de technici in De Krook, maar vooral begenadigd zanger-muzikant die met zijn vorige band Thou nog op Werchter stond . Op een fijne avond (met veel te veel rosé/Duvel) op het terras van de Marimain (waar is de tijd dat dat nog kon) vertelde hij ons over zijn op til zijnde soloplaat. We waren onmiddellijk onder de indruk van de single Gimme a Reason. Het hele album is een aparte ontdekking.

Vincent Starwaver weeft sterren van songs, die schitteren aan het firmament. Wereldklasse in ons dorp dat Gent heet. Wat zeg ik: intergalactische klasse!

De plaat kwam uit vlak voor de lockdown – en dus viel de release in het water. In april speelde hij een privéconcertje op het terras van Bookz & Booze, de winkel van mijn geweldig lief waar hij de plaat ook verkocht. We hebben ons die avond gelaafd aan de muziek maar ook aan elkaar. In die eerste golf, vol geloof dat we tegen Kerst coronavrij zouden zijn.

Compact Disc Dummies – Neon Fever Dream

Kleine jongens worden groot. En hoe ongegeneerd begeesterend blijven die twee vintage broers! Dans- en autorijmuziek is of in het jargon heerlijke electropop. Of de soundtrack van Stranger Things. In elk geval ideaal tijdens vervelende huishoudelijke taken of als antidip. Hun songs maken het leven gewoonweg een stuk plezanter. Niks mis met vrolijke en energieke muziek zeg ik. Easy Life zoals ze het zelf noemen. En pas op: er zit veel meer in dan wat beats. Fijne tempowissels, melodieën, bassen… en zelfs een panfluit op Kyoto Protocol? Boem. Paukenslag. Compact Disc Dummies rennen razen. Verbazen.

Naast muzikant zijn ze ook performers en kunstenaars – ik zag hen ook op scène in de Kopergietery met Pitchbull (met Joris Hessels) waar ze voor de verwachte stroomstoot zorgden.

Lieven Tavernier – Verloren in de tijd

Omdat Rik en ik beiden van kleinkunst houden en omdat ik vind dat de liedjes toch nog anders binnenkomen in de eigen taal dan wanneer ze in het Engels klinken. Omdat er geen Eerste Sneeuw zou zijn zonder hem, noch Honger en Dorst. Tavernier dicht en zingt ingetogen over herinneringen van vroeger, over echt genieten van het leven, maar contempleert ook over de dood. Verloren in de tijd? In deze plaat vind je hem weer.

Gianni Marzo – The Vessel

Opgenomen in Gent dus dat telt ook. Deze plaat leerden we kennen via Frederik Bastiaensen van Marble Sounds en ligt sindsdien onafgebroken op in de winkel Bookz & Booze van mijn lief Ief. Verstilde pracht. Isbells meets Marble Sounds. Niet toevallig twee bands waar Gianni Marzo ook in zit. Clip met Dominique van Malder. En een autowrak. Volgens mijn lief doen de kleur en de klank denken aan mij. Waardoor het ook een beetje mijn plaat is geworden.

Absynthe Minded – Riddle of the Sphinx

In een vorig leven werkte ik bij vzw Keremos vzw (van Tom Declercq) - het managementbureau van Sioen, Bolchi en Absynthe Minded. En zo doorkruiste ik met die laatste het Vlaamse Land in een busje, van optreden naar optreden. Toen al waren ze steengoed maar misschien nog niet helemaal geland. Na een zoveelste groeispurt staan ze (bijna?) waar ze moeten zijn. Geen violen meer en een geut electronica. Nieuwe mensen achter de instrumenten en dus weer nieuwe geluiden. Overwegend vrolijk en licht zonder saai te worden. De enige constante: zijn ge-wel-di-ge stem. Nostalgie, steeds weer.

2. Het aantal liveconcerten was dit jaar heel beperkt. Van welke drie concerten van Gentse bands genoot je het meest?

Gentse Feesten Veerleplein – Kurt Burgelman uit liefde voor het geweldige Gents en zijn tegendraadse persoonlijkheid. Ook nog gezien in de Abt in diezelfde vreemde Gentse Feesten.

Gentse Feesten Veerleplein MyDonna van goede vriend en ex Luc Waegeman – en uit liefde voor Madonna. Ik mocht niet dansen van Corona. De trut.

De Verdammte Spielerei in Baracita deze zomer – datum ben ik kwijt. Stefaan De Winter is ook een van mijn helden. Ook al is hij van Aalst. Die jongen kan daar niet aan doen he.

3. Hoe compenseer jij het gemis aan liveconcerten?

Mijn interessesfeer gaat (gelukkig) breder dan dat. Ik lees veel en graag, luister (meer dan ooit) naar interessante podcast en houd van theater. Dankzij www.podiumaanhuis.be heb ik veel stukken kunnen bekijken die ik had gemist zoals Duikvlucht van Studio Orka. Ook fijn te weten is dat voorstellingen wellicht nooit meer zo slecht zullen gecapteerd als voor de uitbraak van de pandemie! De kwaliteit is echt vaak erbarmelijk – het was uiteraard nooit de bedoeling om langs deze weg te ontsluiten... Dat is voorgoed veranderd lijkt me – kwestie van eens naar de weinige voordelen te kijken ook. Zo zag ik de première van Club Toulouse van de Kopergietery op Sound of Ghent waaruit bleek hoe snel er al is geschakeld (chapeau!). Dat digitale alternatief zal er – hopelijk - blijven en zo mensen die minder mobiel zijn de kans geven om nieuw werk te blijven ontdekken. Dinsdag heb ik een ticket voor Theater Maastricht die zich wagen aan Peachez van mijn held Ilje Pfeiffer mét live muziek van Axl Peleman. Benieuwd!

Wat digitale live muziek betreft, kijk ik met Rik natuurlijk uit naar de tien livestream concerten van Democrazy at Minard die in december plaats vinden. Heb al tickets voor John Ghost en Kidiot. Ik leer dankzij dit initiatief alvast veel nieuwe namen kennen. Het blijft wel maar een vervanger he – die interactie met het publiek is tamelijk cruciaal vind ik… dus laat het maar snel gedaan zijn.

4. Naar welke release en/of concert van Gentse artiesten kijk je uit in 2021?

Er moet ontzettend veel in de pijplijn zitten waar ik niet van weet denk ik dan. Al die artiesten die niet kunnen optreden, die zijn toch aan het maken, of is spelen nodig om de nummers goed te krijgen? Laat ik zeggen dat ik de cultuuragenda van Het Nieuwsblad in het oog zal houden!

Wat ik wel weet

De officiële release van Vincent Starwavers - Goodnight Honyebun. Hopelijk krijgt hij nu de aandacht die hij verdient.

Kurt Burgelman brengt een nieuwe Gentse plaat uit ergens in het voorjaar. Titel nog onbekend.

En de Verdammte Spielerei lanceert na 15 jaar een debuutplaat! Dat werd tijd. In Aalsterse termen is dat nog rap eigenlijk.

Nog zoveel anderen: de Spaanstalige plaat van Gabriel Rios, yùrt, hast, Charlotte adigery, COZIN (in de Minard op 26/02), de portables in oktober, the verandas en Lady Linn werkt ook aan een plaat… het wordt een productief jaartje denk ik!

An Rosiers, Rudy Tollenaere & Klaas Vandromme
Aangeboden door onze partners