Geen grote inzamelacties, wel soepbus van Dieter Coppens en het warmste koor: dit is ‘De warmste week’ in coronatijd

 

 ©  if

Geen grote geldinzamelacties, wel persoonlijke inzet voor zij die het moeilijk hebben. Dat staat dit jaar centraal in ‘De warmste week’ bij de VRT. Die goededoelenactie gaat op vrijdag 18 december van start en kent zijn slotakkoord op donderdag 24 december. Op verschillende kanalen van de openbare omroep is er aandacht voor de ‘dank u wel’ van verschillende mensen. Een overzicht.

Eva De Poorter

Eén: #Soeperbedankt met Dieter Coppens

Down the road-presentator Dieter Coppens trekt eropuit door heel Vlaanderen met een soepbus. Hij wil zo veel mogelijk soep schenken aan de mensen die het voorbije jaar het verschil hebben gemaakt. “Heel veel mensen hebben zich in dit moeilijke jaar ingezet voor iemand anders. Het is echt tijd om hen eens in de bloemetjes te zetten”, zegt hij. “Want geef toe: er is geen waardevoller cadeau dan een oprechte ‘dankjewel’ van iemand te krijgen. En laat soep net de oermoeder van de warmte zijn.”

(Lees verder onder de foto)

Dieter Coppens rijdt rond met de soepbus. 

Dieter Coppens rijdt rond met de soepbus. ©  VRT

Elke dag neemt hij een andere Eén-collega mee om hem te helpen. Passend de soepporters gedoopt: Kevin uit Down the road, Wim Lybaert, Siska Schoeters, Tijs Vanneste, Cath Luyten, Leen Dendievel en Eddy Planckaert. Hun roadtrip is te volgen bij Eén en via de website.

In Iedereen beroemd trekt Joris Hessels elke donderdag op bezoek bij mensen die zorgen voor warmte en verbondenheid. Hij steekt ook zelf zijn handen uit de mouwen bij vrijwilligers.

LEES OOK. Joris Hessels helpt vrijwilligers voor De Warmste Week: “Mensen deugen. Dat vergeten we soms” (+)

Studio Brussel: Beats of love

De radiozender waar het zaadje van De warmste week geplant is, bedankt met muziek. Live vanuit in Leuven zorgen de StuBru-dj’s voor muziek. Vanaf middernacht tot 10 uur ’s ochtends. Iedereen kan een verzoekplaat indienen om zo iemand te bedanken die dit jaar voor jou het verschil heeft gemaakt. De acht presentatoren zijn Michèle Cuvelier en Joris Brys, Eva De Roo en Sander Vandenhende, Fien Germijns en Stijn Van de Voorde, en Kirsten Lemaire en Max Vryens.

(Lees verder onder de foto)

De acht Studio Brussel-presentatoren slaan hun tenten op in Leuven. 

De acht Studio Brussel-presentatoren slaan hun tenten op in Leuven. ©  VRT

Ze staan op 20 verschillende locaties: van de centrale gevangenis tot Gasthuisberg. Een ervan moet nog vastgelegd worden: Leuvenaars kunnen hun straat nomineren als De warmste straat. Die krijgt op kerstavond een coronaproof miniconcert van Selah Sue cadeau.

Radio 2: Het warmste koor

De grootste familie van radioluisterend Vlaanderen trekt de kaart van de samenzang, met Het warmste koor. Iedereen kan Ik hou van u van Noordkaap meezingen. Neem jouw zangstonde coronaveilig op met een video en stuur hem binnen op radio2.be. Gelukkigen kunnen zichzelf dan horen tijdens De warmste week op de radio of zelfs zien in de dankvideo van Radio 2. Britt Van Marsenille (10 tot 12 uur) en David Van Ooteghem (16 tot 18 uur) presenteren de Beste buren voor de warmste week op Radio 2 en op Eén.

(Lees verder onder de foto)

Britt Van Marsenille en David Van Ooteghem presenteren ‘Beste buren voor de warmste week’ 

Britt Van Marsenille en David Van Ooteghem presenteren ‘Beste buren voor de warmste week’ ©  VRT

Ketnet: Ketnet brandt weer

Ook de kinderen doen mee aan De warmste week, via Ketnet. Wrappers Glorah, Sarah, Sien, Sander en Thomas trekken dwars door Vlaanderen met hun Vlam om de mensen die de kinderen willen bedanken, in de bloemetjes te zetten. Elke wrapper krijgt een provincie, en gaat langs bij de jongsten die het verschil maken. Op 23 december blikken de wrappers terug op hun week.

(Lees verder onder de foto)

Gloria, Thomas, Sander, Sien en Sarah trekken eropuit voor Ketnet. 

Gloria, Thomas, Sander, Sien en Sarah trekken eropuit voor Ketnet. ©  VRT

Elke dag is er ook een liveverslag te zien op Ketnet, de site en de app.

MNM: coronaveilig dansen

Voor de jongeren staat radiozender MNM klaar met een coronaveilig feestje. Dj Brahim gaat de baan op om alle MNM-luisteraars die iets ‘warms’ hebben gedaan te bedanken. Hij doet dat in zijn mobiele silent disco. Ook dj’s Peter, Dorianne, Wanne en Kawtar, Laura, Sander en Esther en Robin steken de handen uit de mouwen.

(Lees verder onder de foto)

Dj Brahim trekt Vlaanderen rond in zijn mobiele silent disco. 

Dj Brahim trekt Vlaanderen rond in zijn mobiele silent disco. ©  VRT

MNM lanceert ook samen met Ketnet op 18 december een TikTok-challenge. Daarbij kan iedereen laten weten wie hij of zij wil bedanken onder de hashtags #eenlopendvuurtje en #dewarmsteweek.

Radio 1: De warmste belcirkel

Radio 1 focust op eenzaamheid en doet deze week al De warmste belcirkel. Een groep van mensen belt je op, want zo’n groep kan de eenzaamheid wat doorbreken. Siona, Mirke en Nele van het audiocollectief Schik gaan belcirkels vormen en brengen daarover verslag uit, onder meer bij Byloo.

Slotshow met Bart Peeters en Siska Schoeters

Naar goede gewoonte wordt De warmste week afgesloten met een slotshow. Bart Peeters en Siska Schoeters staan paraat voor De warmste dankuwel van het jaar op Eén. Goed voor vier uur live televisie, met bedankjes, verhalen van de voorbije week en muziek. Meer info daarover volgt nog later. De uitzending zal te zien zijn op 24 december van 13.30 tot 18 uur.

Aangeboden door onze partners

Lees ook